Cyberus - del 3

Han snurrar det tomma ölglaset mellan händerna. Luften i lokalen känns mer än vanligt kvalmig och Ali känner sig något tung i huvudet. På andra sidan bordet sitter Catharina och Jerker och babblar om något ointressant som Ali slutat lyssna på för ett bra tag sen. Antagligen något om erotiska eskapader, jättekul, haha.

  You see that shampoo bottle, now stick it up my ass. Push it in and out at a medium pace, typ. Han skruvar på sig, hängigheten vill inte riktigt släppa sitt grepp. Hela veckan har varit väldigt seg och grådaskig. Lägenhetsbytet han sett fram emot blev inte av, på jobbet hade hans idéer mötts av ett konstant gnäll bland kollegorna och Blåvitt hade torskat mot fucking Mjällby på Gamla.

  Ali reser sig och muttrar om att han ska köpa en ny öl. Egentligen är han inte direkt sugen, men känner att han måste göra något. Pad`s är ovanligt packat denna lördagskväll, fast det är mitt i månaden och folk borde ha bränt det mesta av sina suparpengar. Fan vad stället har sjangserat de senaste åren. Slitet och ofräscht är känslan man får, som ett gammalt sunkigt ölhak för traktens halvalkisar.  Ur högtalarna strömmar 80-talshits vars bäst före datum gått ut för 25 år sen, ”I need a hero. I'm holding out for a hero 'til the end of the night. He's gotta be strong and he's gotta be fast. And he's gotta be fresh from the fight.” Gissa vem som jobbar I baren ikväll. Och likväl hamnar man ändå här av gammal vana, sitter kvar som en av alla de andra gamla relikerna. Till och med Betong-Bengt har ju slutat rajraja här, men själv cashar man villigt upp för öl till överpris. Det är ju så man nästan blir nostalgisk när man tänker tillbaka till tiden då Jimmy och Johnny stod bakom baren, ja herrejävlar till och med Handy Randy gav stället mer profil än det har nu.
  Det är inte lätt att ta sig fram för att beställa, folk hänger på varandra framme vid bardisken och vägrar att lämna något utrymme. Trey och Mia verkar ha fullt upp och att påkalla deras uppmärksamhet verkar vara ett smärre projekt. Framför Ali står en stor lönnfet luns vars rakade skalle glänser av svett. Han verkar mer än lovligt packad.
  ”Öhhh”, brölar lunsen och Trey ger honom en irriterad blick när han passerar.
  ”Fan vad det ska ta tid att beställa här”, säger lunsen och vänder sig mot Ali. Andedräkten är allt annat än fräsch och den blå Chelsea-tröjan som stramar över ölmagen är fläckad av något obestämbart. 
  ”Mmm”, säger Ali och tittar bort.
  ”Coolt”, sluddrar lunsen och pekar på Alis slitna T-shirt med Rainbow-tryck, ”Yngwie Malmsteen, vilken kille alltså.”
  ”Ritchie Blackmoore”, svarar Ali automatiskt och ångrar sig genast.
Lunsen plirar på honom. ”Nänänä, Yngwie för fan. Jag kommer ju ihåg den där låten, Since jo bin gånn, since jo bin gånn. All I do is take jo.” Han kommer av sig.
  “Skulle det vara något”, Trey bryter otåligt in vilket Ali I sitt sinne tackar för.
  ”Ja, alltså”, säger lunsen, ”jag vill ha en öl.”
  ”En lager”, Trey ser trött ut.
  ”Ehh, ja en öl alltså, en stor stark. Fast en större.”
  ”En pint lager alltså”, Trey himlar med ögonen.
  ”Nej”, lunsen ser något irriterad ut. ”En stor stark alltså. En pint of stor stark vill jag ju ha!”
And an ananas up your ass to go with that, tänker Ali.
Lunsen får sin öl och höjer sitt glas. “Yngwie is the shit baby.” Han vinglar iväg mot ett gapigt gäng som hänger runt ett av ståborden vid dörren. Ali beställer en Staro granat.

 

”Sitter du där och dräglar?” Catharina ger Jerker en knuff med armbågen. Jerker slite blicken från en smal mörkhårig tjej tight vit top som står och pratar med en lång kille med tatueringar och basebollkeps ett par meter bort. Utan tvivel är tjejen medveten om sina företräden och slänger lite kokett med det lockiga hårsvallet varje gång hon skrattar, vilket hon gör ofta.
Jerker flinar, ”vaddå, det är väl inget fel att titta.” 
”Hon är ju inte ens din typ”, säger Catharina, ”alldeles för konstlad.”
”jaja, men snygga kahonas.”
”Hur var det nu med den nya daten du hade sist, det gick ju inte så bra har jag för mig. Du kanske inte ska vara så desperat.”
”Ja men jag kunde ju inte veta att hon var någon slags militant vegan. Hon sa att hon gillade djur, natur och ett sunt leverne …”
”Ja, det passar ju absolut in på dig som anser att motion är promenaden ner till vagnen på morgonen, som är allergisk och dessutom menar att ett sunt leverne är lika med en kebabtalrik som nattamat alternativt frukost.”
”Jaja, nu ska du inte vara sån. Hur var det ni igen, Mats dumpade dig för att hans golfkarriär tog för stort utrymme och du fick inte plats. Se där vad ett så kallat sunt leverne leder till.”
Catharina ger Jerker en ilsken blick. Hon hatar att tänka på idioten Mats och bli pikad för deras misslyckande. Jerker kan vara ett sånt rövhål emellanåt.
”Såså”, Jerker klappar henne på huvudet och hon funderar allvarligt på att nypa honom hårt i någon av bilringarna.
”Oj du ser ju ut som en ilsken hund”, Jerker skrattar.
Hund
Plötslig huttrar hon till, har gåshud på armarna. Är det något drag här? Vad var det som precis dök upp i huvudet? Något hon skulle komma ihåg …?
”Jag ska bara ta en sväng förbi toaletten,” Catharina reser sig och håller nästan på att välta sin stol. Jerker säger något son hon inte uppfattar när hon börjar tränga sig fram mot dörren in till dass. Magen känns plötsligt orolig, kanske något hon ätit … hundmat …
Hunden.
Damtoan är faktiskt tom för en gångs skull, både det lilla utrymmet med sitt handfat med tillhörande pappershållare samt själva toalettbåset. Ingen som däckat eller som har sexparty därinne ikväll gudskelov. Ljuset är tänt och Catharina drar igen båsdörren knäpper upp jeansen och sjunker ner på den kalla ringen. Pulsen, som dunkat i en förvånansvärt hög takt börjar sakta sjunka och en känsla av lättnad sprider sig genom kroppen. Bara någon konstig inbillning, ingen magsjuka på gång känns det som. Hon låter blicken vandra längs de nerklottrade väggarna, tar in de välkända orden: ”Om jag kunde skita guld, skulle jag betala all min skuld. Aldrig knega aldrig slita. Bara sitta här och skita!”, ”Gajs är bajs” och den ofrivilligt komiska ”Bosse is a son of a beach!" Den där Bosse måste vara en riktig stjärna. Hon fnittrar för sig själv och låter blicken söka sig mot det välkända namnet till vänster om spegeln. Det är bara det att hon inte hittar den gode Bosse, inte alls. Istället är det något som kladdats dit med darrig svart spritpenna. Någon slags figur. Ett primitivt skissat huvud med öron och käkar …
Svart … se Black Shuck se … Snart mörkt … snart död ….
Ljuset slocknar.

 

Ali plockar åt sig femman han fått tillbaka i växel. Nu ska man bara tillbaka till bordet utan att slabba ut en massa vätska. Han beslutar sig för att ta en klunk för att tömma glaset lite för säkerhets skull. En stor labb landar samtidigt på hans rygg och ger skulderpartiet ett par kraftfulla gnuggningar. Öl skvalpar ur glaset och rinner ner på tröjan.
”Halloj.”
Jojje grinar ner mot honom genom det vildvuxna skägget. En karikatyr av alternativ bohem i sin gamla ylletröja. Pösiga gubbyxor och håret på ända.
The one and only  Marlboro Man, tänker Ali.
”Tjenare, det var ett tag sen man såg dig här”, han flinar tillbaka. 
Jojje rycker på axlarna. ”Ja du vet. Lite tomt i kassan. Sen har ungarna varit sjuka och så.” Sen skiner han upp. ”Men jag har ett väldigt intressant projekt på gång.”
Igen, tänker Ali. ”Jaså, någon ny dikt på gång?”
Jojje, kisar mot baren, ser törstig ut.
”Nja, jag har faktiskt blivit inbjuden att jobba med ett projekt på Konstepidemin. En utställning som ska fungera som en totalupplevelse för flera sinnen.
”Flummigt.”
”Ja, alltså där intryck förmedlas både genom bild, ljud och text. Jag ska skriva en del av texterna som ska förstärka de intryck vi får av musiken och målningarna. Det är en konstnär som heter Monica Lager som ställer ut och tydligen ska man använda musik av någon Bo.”
”Boo, the intergalactic war hamster?”
”Va?”
”Ähh, är det dikter du ska skriva alltså?”
”Ja, lyrik som kretsar kring associationer.”
”Okay.”
”Man hör ljudet i hörlurar, alltså både musik och dikt.”
”Och du skriver alltså texten?”
”Japp, Jag har jobbat på det de senaste dagarna.”
”Så nu är du ute och firar att du fått in lite cash?”
”Jag ska få pengarna nästa vecka. Skulle du kunna låna mig lite till en öl och ett paket cigg till dess?”
Ali skruvar på sig. ”Jag har ju inte så mycket kontanter …”
”En hundring skulle funka. Du får tillbaka den nästa vecka. Det blir väl bra?”
Ali suckar och drar fram sin plånbok ur bakfickan på jeansen. Två hundralappar och ett par tjugor finns kvar. Han plockar ut en av hundringarna och räcker över till Jojje som grinar glatt.
”Jag antar att den där artikeln om gotisk poesi som skulle upp på vår hemsida inte är klar.”
Jojje studerar flaskorna bakom baren. ”Ja, det har ju varit lite mycket den senaste tiden. Det är ju lite svårt med arbetsro hemma du vet .”
”Vi är ju på väg att lansera den nya sidan i slutet av denna månaden”, Ali låter något uppgiven.
”Du”, Jojje har plötsligt återvänt från sin mentala exkursion bland barens spritutbud, ”kan du inte köpa en öl till mig, jag ska bara ut och röka? En vanlig Falcon.” 
Han räcker över hundringen igen och börjar tränga sig bort mot dörren.

 

”Har du varit hemma och vänt eller? Du ser ju lite andfådd ut.” Jerker ger Catharina en menande blick när hon dråsar ner på sin stol.
Hon tar en klunk av sin Guiness och fingrar tankspritt på en tandpetare hon plockat från stället med salt och peppar.
”Det var bara ett par jobbiga människor som kom in på dass. Höll på att tända och släcka ljuset. Jätteroligt.”
”Det verkar vara en hel del fulla människor ikväll.” Jerker hickar. Själv känner han sig i fin form. Sex öl har det väl blivit hittills, inte så farligt ändå. Men Catharina ser något tärd ut.
Det borde ju vara jag som är trött, tänker Jerker. Kaos på jobbet på grund av sjukskrivningar och en jäkla massa övertid hela veckan. Det nya registerprogrammet som skulle vara så jävla bra har visat sig vara väldigt bökigt att använda och samkörningen med övrig mjukvara har strulat konstant. Men skit i det nu, ikväll är det bara att slappa.
Ali dyker plötsligt upp med ett ölglas i vardera hand som han försiktigt ställer ner på bordet.
”Tack, men jag hade föredragit en Staro”, säger Jerker. ”Dricker du Hof nu?”
”Jag träffade Jojje, det är hans öl.”
”Jaså, får han gå ut ikväll?”, Jerker flinar.
”Tydligen, han skulle visst få in lite pengar för något jobb.”
”Har han fått jobb?”
”Det var något tillfälligt. Någon utställning av något slag där han skulle skriva dikter till tavlor eller något.”  Ali lutar sig tillbaka och blundar. Han känner sig en aning yr.
“cause you don't really love me, You just keep me hangin' on…”
“Kim Wilde”, Ali gäspar. “Men vem gjorde originalet?”,  muttrar han.
“Va?” Jerker som åter fått syn på den mörka tjejen sliter blicken från henne. ”Vaddå? Det skiter väl jag i. Dom spelar ju bara skit här ändå.”
Catharina lyssnar bara med halva örat. Omedvetet drar hon tandpetaren längs bordsytan i snirkliga mönster. Varför känner hon fortfarande obehag av det som hände på toaletten? Bara tanken att behöva gå dit igen får magen att röra sig oroligt. Hon har ju känt sig lite nojig hela veckan.
Jerker sig något hon inte hör.
”Va?”
”Sover du? Tänk på att det är Trey som jobbar ikväll så dom stänger säkert tidigt.Lika bra att passa på att beställa.”
Jerker häller i sig det sista av sin öl. Det skulle bli ett par till.

 

Han vaknar med ett ryck. Huvudet värker och blåsan känns som den ska explodera. Var är han ...?
Jerker reser sig stönande upp på armbågen. Sängen knakar under hans tyngd.
Hemma, Hur kom han hem? Minnena är suddiga. Pad´s … gick dom vidare sen? Herrejävlar han måste pissa.
Pustande rullar han runt på mage, Baxar benen över sängkanten. Något klibbigt suger tag i hans högra fot.
Clownen ligger havt dold under sängen, bara huvud och överkropp sticker fram. Den uppspärrade röda munnen flinar mot Jerker, vars fot fastnat i det stora gapet.
Han kan inte andas, märker inte när blåsan ger efter och varm urin rinner längs benet.
Clownens ögon lyser likt två blänkande silvermynt. Sakta höjer den på huvudet och de iskalla slemmiga läpparna suger sig fast runt hans vad.
Jerker skriker ….
Och vaknar.
Han har nästan lyckats ramla ur sängen. Lakanen är obehagligt våta och det ena benet har nästan förlorat känseln där det hänger ner över sängkanten med foten tryggt vilande i de kalla resterna av gårdagens kebabtallrik.

Fortsättning följer ...

Arif