Filmkvällen 3/12 2008 - Haute Tension

Den franska skräckfilmsvågen har givit oss ett par riktigt minnesvärda filmer. Här är en av dessa, High Tension (Haute Tension) eller Switchblade Romance som är den engelska titeln i Europa.

Tema: Terror

“I won't let anyone come between us any more”

Marie
 

Fransmannen Alexandre Ajas skräckthriller Haute Tension (Switchblade Romance) från 2003 är en nästintill perfekt uppvisning i extrem terror, brutalt våld och psykologisk skräck. Lägg även till en hel del nagelbitarspänning och några rejäla doser blodstänk. Marie har just vaknat upp från en märklig dröm I vilken hon planlöst vandrade omkring I en skog I ett eländigt skick. I verkligheten befinner hon sig dock I baksätet på hennes väninna Alex bil på väg genom den franska landsbygden för att besöka Alex föräldrar och lillebror på en ensligt belägen gård. Samtidigt sitter emellertid en mystisk figur I en gammal lastbil inte långt därifrån och roar sig med en ung kvinnas avhuggna huvud. Och medan skymningen faller kommer Marie, Alex och hennes familj allt närmare en ödesdiger konfrontation med denne psykopatiske främling, som är på jakt efter nya offer.

Haute TensionHaute Tension, som faktiskt har stora likheter med Dean koonz roman Intensity, hämtar helt klart inspiration från 1970-talets ökända kultklassiker som The Texas chain saw massacre och The Last house on the left samt från Lucio Fulcis och Dario Argentos gialloproduktioner. Ajas film kan således ses som en hyllning till den föga sofistikerade exploitationgenren i stort, med tanke på de grafiska mordscenerna och ett slut som antingen får tittaren att sucka uppgivet eller le av förtjusning. I övrigt har vi här ett förstklassigt skådespeleri av Cécile De France, som ger sin rollkaraktär Marie en blixtrande intensitet bakom all sårbarhet när hon försöker överlista mördaren. De skickligt gjorda splattereffekterna står Giannetto De Rossi för, de har inte sett så här bra ut sedan hans tid hos Fulci och grabbarna. Filmen har några logiska luckor, men i och med att den är så välgjord, spännande och välspelad i övrigt så kan man köpa det. Tänk att en på pappret så enkel replik som "pour qui?" kan ha så stor betydelse i praktiken. Mördaren spelas av Philippe Nahon som gjort mindre sympatiska roller tidigare, i bland annat Gaspar Noés ”I stand alone.”.
 

Haute tension har vunnit fyra utmärkelser i Sitges - Catalonian International Film Festival 2003 och nominerats som bästa film i samma festival samt i Amsterdam Fantastic Film Festival 2004 och den amerikanska Golden Trailer Awards 2005.

Videoklipp

Filmkvällen 3/12 2008 - Haute Tension