Filmkvällen 5/2 2008 - Razor Blade Smile / Near Dark

Världspremiären för ToB:s filmkvällar gick i vampyrernas tecken. Hela två filmer avnjöts i denna första kvälls blodbesudlade dubble feature.

Tema: Vampyrer

"So what legal eagle's bitten your ass, lieutenant?"

Lilith Silver

Razor Blade SmileFilmen handlar om vår hjältinna Lilith Silver (Eileen Daly) som under de senaste 147 åren levt som vampyr, ett offer för Sir Sethane Blake (Christopher Adamson) som mördade hennes älskare Jack Ryder år 1850 och därefter begravde sina tänder i hennes hals. Lilith ges friheten att leva sitt liv som hon vill men allteftersom tiden går blir hon alltmer uttråkad och börjar därför roa sig med att hänga på barer, ragga upp män samt ta jobb som yrkesmördare. Lilith blir efterhand känd som ”Dödsängeln” och blir anlitad att utradera en mystisk sekt kallad "Illuminati" (såklart). Snart får hon emellertid detektiven Price (Jonathan Coote) efter sig som är övertygad om att en vampyr ligger bakom de många dödsfall som plötsligt drabbat London. När Liliths älskare och boss Platinum (Jonathan Coote) kidnappas av ”Illuminati-sekten" måste hon finna och rädda honom, men hon har många fiender att handskas med och konspirationer att se igenom. Razor Blade SmileRazor blade smile är ingenfilm  som utger sig för att vara något mästerverk, däremot är det en film som skiljer sig från de vanliga Hollywoodproduktionerna. Mycket av de traditionella vampyringredienserna har modifierats, vilket kanske inte passar alla traditionalister, men det tar genren in på ny mark. Det märks dock att det är en lågbudgetfilm det rör sig om med en budget på endast £12 000, men det är ingen film man skata på fullt allvar. Den är gjord av verkliga entusiaster som lagt ner sin själ i att få fram den rätta känslan i en modern vampyrfilm. Alla som gillar vampyrer, fetishkläder, sex, shoot outs och blodsugande lär knappast bli missnöjda.

Razor blade smile har vunnit sammanlagt 7 utmärkelser från B-Movie Film Festival, British Independent Film Awards, Gérardmer Film Festival och Sweden Fantastic Film Festival.

 

 

"Listen to the night, it's deafening"

Mae
 

När lantisen Caleb Cotton en kväll får syn på den vackra Mae som är ny i byn blir han genast intresserad. Caleb lyckas också ganska snabbt att ragga upp Mae och de upplever en spännande natt tillsammans. När morgonen nalkas får Mae emellertid plötsligt bråttom hem men Caleb vägrar att köra henne innan han fått en godnattkyss. Det blir inte bara en kyss utan även ett bett i halsen innan de skiljs åt. Caleb får snart anledning att fundera över om det var så klokt att umgås med Mae. På väg hem början han nämligen brinna, för att i sista stund bli räddad in i en förbipasserande husbil. De inneboende visar sig vara Maes ”familj”, ett suspekt gäng som inte verkar vara så glada över sitt nya sällskap.  De vägrar att acceptera honom som en i gruppen tills dess han visat sig värdig och dödat för dem, något som den ganska mesige Caleb inte klarar av. Near Dark tar hela vampyrkonceptet till en ny miljö som mer för tankarna till westernfilmer än gotiska rysare. Några spetisiga tänder eller tal om vampyrer förekommer inte i denna film, men detta gör bara att den känns nyskapande och tar en tNear darkrött genre vidare. En kul detalj är att regissören Kathryn Bigelow, som vid denna tid var gift med James Cameron, lyckats få med en rad skådespelare från dennes "Alien" 1986 såsom Lance Henriksen, Bill Paxton och Jenette Goldstein. Förutom gedigna skådespelarinsatser pch en ödesmättad laddad undergångsstämning har Near dark också begåvats med ett avskalat och stiliserat foto och allt detta sammantaget gör filmen långt bättre än samtida liknande filmer som "The Lost Boys", "From Dusk to Dawn" och "John Carpenter´s Vampires". En riktig kultklassiker som totalförbjuds i Sverige när den hade premiär. Således en utmärkt start på en kommande skräckfilmskavalkad.

Near dark har vunnit pris i Brussels International Festival of Fantasy Film

Videoklipp

Filmkvällen 5/2 2008 - Razor Blade Smile / Near Dark