Filmkvällen 7/10 2009 - Razorback

Grymt sa drisen, hårt sa bonden. Och hårda bud blir det sannerligen ute på den australiensiska landsbygden när jägare blir byte.

Tema: Eco-Horror

"Wakey wakey, hands off snakey!!!"

Dicko Baker
 

RazorbackRussell Mulcahys Razorback från 1984 är en äkta djurskräckis (eller creture feature om man så vill) och har naturligtvis en storväxt och vildsint nasse som härjar runt i de australiska ödemarkerna i en bärande roll. I korthet går historien ut på att den amerikanska journalisten Beth, som specialiserat sig på att spela in dokumentärfilmer om hur illa människan behandlar djuren, beslutar sig för att besöka den lilla australiensiska hålan Gamulla för sitt nästa reportage. Hon har nämligen fått reda på att man där slaktar uppåt 800 000 kängurur per år för att använda köttet till hundmat. Beth är av naturliga skäl inte speciellt välkommen i staden och bröderna som driver hundmatsfabriken börjar smida ondskefulla planer för att bli av med henne. När Beth så mystiskt försvinner beger sig hennes man ut för att leta efter henne tillsammans med en gammal trött jägare och kommer då att ställas ansikte mot ansikte med både mänskliga och omänskliga monster.
Razorback
Handlingen kanske inte är så orginell men filmen har en stor tillgång i det imponerande fotot. Dean Semler är ansvarig chefsfotograf och det märks att han tidigare varit med i produktioner som The Road Warrior och Lugnt vatten. På det hela taget är Razorback helt klart en häftig eco-horrorfilm. Lite Jaws, lite Mad Max-karaktärer och som sagt en mycket snyggt förpackad produktion.Visst är det en B-film, mördargrisen känns lite maläten, skådisarna är sisådär och människorna stereotypt framställda överlag. Å andra sidan har vi en relativt väl berättad historia som kunde tjänat på lite mer fart och spänning. Regissören lyckas väl med att använda sig av det karga och ogästvänliga landskapet. Russel Mulcahy var tidigare en framgångsrik musikvideoregissör och samarbetade bl a med storheter som Duran Duran och Elton John. Efter framgångarna med långfilmsdebuten Razorback gjorde han det visuella mästerverket Highlander. Därefter flyttade Mulcahy till Hollywood varpå hans stjärna började dala. Under 90-talet har Mulcahy förvandlats till ett typiskt exempel på en regissör som gör film för att kunna betala hyran.

RazorbackRazorback har vunnit pris i klassen Cinematographer of the Year utdelade av Australian Cinematographers Society 1984, samt två AFI Awards utdelade av Australian Film Institute 1984. Australian Film Institute hade också nominerat filmen i tre klasser och Razorback var även nominerad i klassen Grand Prize vid Avoriaz Fantastic Film Festival 1985

Videoklipp

Filmkvällen 7/10 2009 - Razorback