Skräck på Göteborgs filmfestival 2020.

Vi har fått lite information om de skräckfilmer som kommer att visas under Filmfestivalen.

Vi har fått lite information om de skräckfilmer som kommer att visas under Filmfestivalen. Här finns säkert något att hitta för er som saknar ToB:s filmkvällar som inte är igång igen än. Så just för er, håll till godo.

Midnattsmasakern: 4 stycken skräckfilmer som visas 23:00 fredags och lördagskvällar under festivalen på Hagabion.

Fredag 24/1 23:00

The Wild Goose Lake

Lördag 25/1 23:00

Lake of Death

Fredag 31/1 23:00

Impetigore

Lördag 1/2 23:00

The Antenna

Biljett till filmerna köps som vanlig biljett på festivalens hemsida:

https://program.goteborgfilmfestival.se/program

Info om filmerna:

Impetigore

Den indonesiske genrefilmsmästaren Joko Anwar förvandlar javanesisk skuggteater till hudlös landsbygdsskräck i årets äckligaste festivalfilm.

Vägtullskontrollanten Maya blir överfallen av en machetegalning på motorvägen, men klarar sig lyckligtvis undan med bara ett machetehugg i låret. När hon upptäcker en uråldig javanesisk skrift i såret förstår hon att det ligger mer än en ensam galning bakom attacken, och hon börjar söka svaret i sin egen släkthistoria djupt i den indonesiska djungeln. Joko Anwar har flängt mellan publikfriande superhjälteaction och kritikerhyllade thrillers, men hans skräckfilmer är helt lysande – Impetigore balanserar effektivt mellan intimt släktdrama och fullständigt grotesk skräckfilmskavalkad av ondskefulla förbannelser, skinnflådda spädbarn och blodiga ritualmord.

Språk: Indonesiska

Text:Engelsk

 

Lake of Death

Nini Bull Robsahms remake av Kåre Bergstrøms kultförklarade 50-talsrysare De dødes tjern är årets läbbigaste stugskräckfilm.

Det är sommar och Lillian och hennes vänner reser tillsammans till en stuga vid en sjö djupt i de norska skogarna. Lillians tvillingbror dog just här ett år tidigare och vännerna återvänder för att ta farväl, men för Lillians del handlar det kanske också om att begripa de mystiska omständigheterna kring broderns död. Nini Bull Robsahm har tagit hjälp av filmlegendarer med erfarenheter i spannet mellan Exorcisten och Army of Darkness – Evil Dead III i ett minutiöst kultfilmsbygge. Det dröjer inte länge innan den ödsliga stugan i skogen blir spelplatsen för en uppfriskande blandning av nervig spänning, norsk folktro, verkliga mardrömmar, undervattensskräck och kladdig body horror.

Språk: Norska, Danska

Text: Engelsk

 

Wolf Wood

Skandalomsusad regissör bjuder in till nytolkning av Rödluvan laddad med rysk folklore, disco och feminism.

I prologen av det som komma skall grävs en död mans kista upp. Han tvättas noggrant, återuppstår och delar måltid med filmens hjältinnor mot paradisisk kuliss. Sen blir det svart. Mormor, mamma och barn möts på utomhusdisco någonstans i Ryssland. De vandrar nattetid genom en mörk skog, jävlas med varandra och diktar nyckfullt ihop historien om en varg. Valeria Gai Germanika som tidigare gjort ytterst verklighetstrogna men kontroversiella dokumentärer lyckas här med något väldigt annorlunda, en ortodox skräckfilm och en visionär, provokativ studie av den ryska folksjälen.

Språk: Ryska

Text: Engelsk

 

The Antenna

Svart, giftig bakelit sipprar ur tv-jacken i nervig turkisk debut-thriller där en auktoritär regering använder media i illvilligt försök till massmanipulation.

En parabolantenn installeras i ett lägenhetshus för att sprida det statliga nätet och snart börjar en ondskefull, svart gegga sippra ut ur eluttagen. Den arbetssamme fastighetsskötaren Mehmet rör sig genom de ödsliga trapphusen och hos de oroliga grannarna för att få bukt med den bakelitliknande blödningen. Han dras djupare och djupare ner i husets mörka vrår och sitter snart fast i en mardröm. The Antenna väver samman klassiska skräckfilmstroper och sofistikerat berättande till en nagelbitare med politisk slagkraft och en berättelse om ett nutida Turkiet där statlig propaganda och censur blivit vardag.

Språk: Turkiska

Text: Engelsk

Och en annan film som kan vara av intresse:

The Wild Goose Lake

Den kinesiska noir-mästaren Diao Yinan (Black Coal, Thin Ice) är tillbaka med en hårdkokt gangster-thriller dränkt i neon, korruption och klassklyftor.

Efter att Zhou dödat en polis av misstag tvingas han gå under jorden, han har ett pris på sitt huvud som är så högt att han inte kan lita på någon. Diao Yinan kastar oss fram och tillbaka mellan tidsperioder och industriförorter i en intelligent skriven kriminalhärva där motorcykelgäng och poliser drabbar samman. Den som såg guldbjörnsvinnaren Black Coal, Thin Ice kommer att känna igen den råa socialrealismen, här uppskruvad ytterligare några varv med paraplymord och moped-giljotinering i en blodig ultraestetisk neonfest vars virtuosa actionsekvenser är i nivå med Michael Manns mest laddade storstadsdueller.

Språk: Kinesiska

Text: Engelsk