Cyberus - del 1

"Kolla här”, säger Ali, och plockar upp ett föremål ur den slitna IKEA-påsen. Han lägger det med illa dold stolthet på bordet framför sig. ”Här har vi kommande kvälls dragplåster”, fortsätter Ali samtidigt som han låter fingrarna glida över det rektangelformade föremålet.

  ”Vad är det? En jättedyr cigarrlåda”, säger Jerker som något ovigt kommer nerklättrande från stegen han varit uppflugen på för att mixtra med projektorn i taket.
De har samlats i den lilla lokal de fått hyra billigt i Pellerins gamla margarinfabrik och som till vardags användes for konferensändamål. Ali, Catharina, Jerker och Olle – de tappra och ståndaktiga i den lilla föreningen Zombie Zoo – gjorde sitt bästa för att få saker och ting på plats. Krille och Sigge var på ingång.
”Det här är ett fynd jag råkade hitta av en slump”, säger Ali, och håller upp en bok av något slag så de andra kan se. ”Schysst förpackning va? Det är en film.”
”Det ser ju ut som Army of darkness-utgåvan vi har”, säger Jerker. ”Lite samma stuk. Är det gummi på utsidan?”
”Nope”, säger Ali, ”det känns mer som typ pergament, eller skinn av något slag.”
”Är det en riktig bok”, frågar Olle, som precis ställt ifrån sig ett par stolar han flyttat ut på golvet mitt i lokalen.
”Den är utformad som en gammal bok”, säger Ali, ”ungefär som DVD-utgåvan av Army of darkess. Fast den här luktar inte lika mycket latex. Det är en väldigt udda DVD jag hittade på eBay.”
Jerker sträcker fram handen och Ali överlämnar det bokformade förpackningen. Det såg verkligen ut som en gammal bok. Ungefär stor som en serietidning till ytan och cirka tre centimeter tjock. Pärmarna var tillverkade av något slags material som antagligen skulle se ut som gammalt skinn. Den mörkbruna ytan var täckt av geometriska reliefer och sliten på ett väldigt naturtroget vis. Ingenstans stod någon titel eller annan information. Jerker öppnar boken och bläddrar bland de gulnade sidorna fyllda med någon form av oläslig text. Längst bak sitter en DVD-skiva instucken i en ficka fästad i ytterpärmen.
”Cyberus, är det det filmen heter”, undrar Jerker och kisar på den snirkliga text som pryder den annars helt svarta skivans yta.
”Jag får se”, säger Catharina som dittills suttit försjunken i sitt anteckningsblock.
”Vänta lite” säger Jerker och fipplar ut skivan ur den skyddande fickan. Den är verkligen helt svart på båda sidor, endast ordet Cyberus i mörkrött präntat på skivans övre halva bryter mönstret. Till skillnad från förpackningen den kom i såg DVD:n helt ny ut, förutom ett litet hack i överkanten och en liten repa precis över b:et i titeltexten.
”Som sagt, jag hittade den av en slump”, säger Ali. Egentligen var jag ute efter en japansk film som heter Noroi eller The Curse. Den finns bara släppt i Asien tror jag så jag kollade runt lite på eBay och då hittade jag den här istället.”
”vad handlar den om”, undrar Catharina.
”Noroi”? Det är någon slags fejkdokumentär om någon demon” säger Ali.
”Nej pucko, den du har köpt”, säger Catharina.
”Jaså, jag vet inte riktigt vad den handlar om. Det stod att filmen skulle gr tittaren en sensationell upplevelse och att man inte skulle veta något om själva innehållet innan man kollade på den. Allt för spänningen.” Ali rynkar pannan och ser fundersam ut. ”Det märkliga är att jag inte hittar den på IMDB. Säljaren bor tydligen i Polen, men någon mer info fanns i stort sett inte. Jäkligt snygg utgåva i alla fall, ett riktigt kap.”
”Och den handlar om?”, undrar Catharina. Hon har fodralet i sin hand och kikar lite förstrött på det.
”Det är något med mörka krafter som tar sig in i vår värld. Mycket mer vet jag inte. Det hade ju i alla fall passat bra in på det flummiga filmtema Sigge valde en gång, Var fasen blir Sigge av förresten?”
”Han skulle bli lite sen”, säger Olle.
”Nähä”, säger Jerker ironiskt.
”Krille är ju inte heller här än”, påpekar Ali.
”Han skulle komma så fort han slutar, det var tydligen lite körigt på jobbet”, säger Olle.
Ali harklar sig. ”Jag hade i alla fall tänkt att vi skulle kolla lite på filmen tillsammans, så vi vet om det är något att visa. Men det är ju bäst om alla är här.” Han får tillbaka den svarta skivan av Jerker och ger den till Catharina som åter stoppar in den i fodralets skyddsficka.
”Vi har väl inte något direkt kvar att rigga?” Ali kastar en blick runt den halvmörka lokalen. Projektorn är uppe och duken hänger som den ska. Ljudet funkar faktiskt utan problem och föreningens DVD-spelare har faktiskt inte krånglat. Till och med sittplatserna är iordningställda eftersom de hade fått tillgång till lokalen en dag tidigare än beräknat.
”Då är det väl bara att vänta”, Jerker går bort mot dörren in till det lilla köksutrymmet. ”Jag tar en öl så länge. Och ja Catharina, jag ska betala,”

 

Sigge och Krille dyker upp ungefär samtidigt, vid åttatiden. Sigge ser lite rufsig och trött ut. Han slänger av sig jackan och sjunker ner i en stol. ”Är det något jag kan hjälpa till med?”
”Allt är i stort sett färdigt”, säger Catharina, ”det mesta finns här ju redan så vi slipper hålla på att koppla in så mycket.”
”Deras projektor är OK och ljudanläggningen duger, det enda vi har fått fixa är DVD-spelaren eftersom deras krånglade.” Ali skrattar.
”Som vanligt då”, Sigge sträcker på sina långa ben och gäspar. 
”Jag visade precis de andra en film jag fick hem idag” säger Ali. Vi tänkte kolla lite på den om det kan vara ett alternativ att visa i morgon. Vi har ju inte bestämt oss för något än som vanligt.”
”Vad är det för något”, undrar Krille, som fått tag på en öl och vankar omkring i lokalen.
Jag vet inte riktigt”, Ali ser hemlighetsfull ut. ”Det får bli en överraskning för oss alla.”
”Ska vi köra igång så vi kommer hem någon gång då, Jerker ser något otålig ut. 
”Visst, Olle kan du släcka ner ljuset?” Ali hämtar filmen och plockar ut den svarta skivan som han matar in i spelaren och trycker igång filmen.
På duken syns till en början ingenting, det enda som märks är ett lågt sprakande i högtalarna.
Duken förblir svart.
”Sorry, du har nog köpt en trasig produkt”, säger Jerker spefullt.
”Vänta, där är något” Catharina pekar. ”vad …”
Och fiolen från helvetet får plötsligt rummet att vibrera av dissonans som skär i öronen. Som om någon drog en stråke över rostig taggtråd.
Filmduken lyses upp av ett slags kalejdoskopiskt mönster som närmast verkar stråla ut i någon slags 3-D-liknande effekt.
”Herregud, skruva ner volymen!” Sigge hör knappt sin egen röst.
Krille, som just ska till att ta en klunk ur sin ölburk, verkar ha fastnat mitt i rörelsen och stirrar på de virvlande färgerna samtidigt som hans burken obemärkt glider ur handen och åker i golvet.
Ali letar desperat efter fjärrkontrollen. Var fan hade han lagt den? Ljudet har nu börjat anta en ton av ett utdraget ylande.
Olle har sett en del märkliga filmproduktioner i sina dar. Experimentell så kallad filmkonst som mest fungerat som surrealistiska egotrippar för Arty Farty-folket. Men det här! Det känns som ljus och skuggor faktiskt rinner ut från duken. Och där är något bakom allt detta, något hans hjärna inte riktigt vill greppa. Blinka lilla stjärna där ...
Färgerna gör närmast ont att titta på. De skaver i ögonen på ett obehagligt sätt. och mönstren ...
”Jösses”, Olle uttalar ordet men det hörs inte i ljudkakafonin.
Catharina håller krampaktigt för öronen. Ljudet skär in i huvudet som glasbitar. Detta var som en busvissling upphöjt till fyra.
Ali har slutat leta efter fjärrkontrollen och lutar sig nu in i ljudskåpet. Han skruvar på alla knappar han kommer åt. Inget verkar hända.
”Dra ur kontakten”, Jerker spanar efter närmaste eluttag.
Ylandet låter nu mer som ett skrik. Naglar som river mot sovrumsfönster.
Ali kryper ihop framför DVD-spelaren som de ställt i ett utrymme under förstärkaren. Var satt nu stopp-knappen? Han chansar och trycker på knappen längst till vänster på fronten under luckan.
  Vem knackar på min dörr?
Stöten känns närmast förlamande i högerarmen och Ali ramlar baklänges in i stolen bakom honom. DVD-spelarens lucka far upp och skivan slungas likt en frisbee ut i luften och försvinner i mörkret.
Olle känner det som ett kallt fläktdrag träffar honom i ansiktet samtidigt som den ylande tonen tvärt avbryts och bilden på duken slocknar.  
”Ali”, Catharina hukar sig ner bredvid och lägger förskräckt handen på hans axel. ”Vad hände? Hur mår du?”
”Shit, jag fick en stöt av DVD:n.” Ali masserar försiktigt sin högerarm.
”Vad var det som hände?” Sigge ser sig omkring med uppspärrade ögon. ”Vilken jävla ljud.”
Jerker har slutligen hittat eluttaget som DVD-spelaren är kopplad till och drar ur kontakten. ”Blev den strömförande?” Han tittar bort mot Ali som nu kommit på fötter.
”Det kändes som en stöt när jag tryckte på knappen”, Ali ser förvirrad ut. ”Sen äkte luckan ut och skivan bara flög iväg…” Han tystnar.
”Hur mår du”, Catharina ser orolig ut. Hon har alltid känt en viss oro när det gäller ström.
”Det är lugnt”, Ali viftar med högerarmen. ”Det gick över ganska fort. Jag känner ingenting direkt längre.”
”Fan”, Krille böjer sig ner och plockar upp den tappade ölburken. En del av innehållet har runnit ut på golvet. ”jag ska bara torka upp det här.”
”Men vilken grej!” Olle ser fortfarande omtumlad ut. ”Gick DVD:n sönder?”
”Ingen aning, men vi ska kanske inte använda den igen”, säger Jerker. ”Sådana här billiga märken kanske kan muppa sig ibland.”
Catharina har börjat leta efter skivan och hittar den under ett av borden de tillfälligt ställt undan längs ena väggen. Hon håller upp den. ”Ja, den här kanske vi inte ska visa ändå.”
”Du kanske skulle kunna göra något med ljudet Sigge”, Ali verkar vara sig själv igen. ”Ett jäkla skumt soundtrack det skulle kunna bli.”
”Tror inte det”, Sigge ser fundersam ut. ”Väldigt konstiga ljusmönster i alla fall. Kändes nästan som de strålade ut mot en. Jag skulle gärna kolla på det igen. Utan ljudet då.”
”Det lär ju inte bli på denna DVD:n då”, Catharina stoppar tillbaka skivan i det bokliknande fodralet. ”Bra köp Ali.”
”Vi får kolla mer på detta sen”, svara Ali. ”Jag tycker i alla fall det var en kul grej, riktigt spökligt passande nog.”
”ja, det blir väl till att hitta någon annan film att visa då, säger Jerker, ”Krille du snackade ju något om Attack of the Mushroom People eller nått, det lät kul.”
Äsch”, Krille har torkat upp den utspillda ölen och håller på att skölja av trasan borta i köket. ”Det var ju bara en konstig film jag kollade på när jag var bakis. Inget speciellt.”
”Jaha, vi kan väl inte göra så mycket mer här nu när DVD-spelaren lagt av, jag kan ta med mitt Playstation i morgon så får vi väl köra från det.” Ali plockar upp Cyberus och stoppar ner filmen i sin ryggsäck. ”Vi kan ju alltid köra Frozen som vi snackade om. Det passar ju bra nu när det är vinter och allt.”
”Som sagt, jag kan kanske inte stanna så länge i morgon”, säger Sigge. ”Måste få ett jobb färdigt till på lördag.”

 

Fortsättning följer ...

Arif