Om TOB

Theatre of Blood är en ideell förening vars syfte är att fungera som en mötesplats för de av oss som gillar skräck i alla dess former och som tycker att dagens biografutbud är allt för tråkigt och mainstream. Emellanåt försöker vi även liva upp tillvaron med olika events som temafester eller filmmaraton. Må skräcken frodas i kulturlivet, det gör dig gott!

ToB föddes som en tanke någon gång hösten 2007. Det var då Arif Tholander och Simon Ohlsson satt på en fest i Hjällbo och filosoferade om skräck i allmänhet och skräckfilmsutbudet i synnerhet över ett par öl. Slutsatsen var att det borde finnas en skräckfilmsklubb man helt anspråkslöst kunde chilla på och kolla in lite schyssta rullar. Eftersom så inte var fallet i Göteborg var steget inte långt bort från att själv ta saken i egna händer, om ingen annan erbjuder detta nöje får man ordna det själv. Möjligheten uppstod lite oväntat våren 2008, då Teater Aktör i Masthugget skulle lansera sin nya pjäs ”En Kärlekshistoria”, inspirerad av Stephen Kings roman Carrie. Det visade sig att man där skulle tycka det var kul att inhysa en skräckfilmsklubb som dels kunde fungera som extra dragplåster till pjäsen, dels locka folk till teatern rent allmänt. Sagt och gjort, Arif och Simon slog sig ihop med teaterchefen Niklas Börjesson och regissören för En Kärlekshistoria Ulrika Almgård. Med på tåget kom också Carina Skytt och Robert Harding och så var grunden lagd för ToB:s första styrelsegrupp.  Namnet var från början ingen självklarhet, förslag som Trick or Treat och Zombie Zoo var uppe på tapeten innan det fick bli Douglas Hickox klassiska Hammerfilm Theater of Blood från 1973, med bl a Vincent Price, som fick stå som förebild för både namn och logga. 1/ 2 2008 var det så dags för en stor kick off-fest på Aktör, en väldigt lyckad maskerad med ett härligt drag. Här fick ToB även sin första medlem i klubbens Hall of Fame, då Anna vann priset för bästa maskeradkostym i sin skrämmande gestaltning av Sadako från Ringu.

På Teater Aktör

Den första filmvisningen gick av stapeln 15/2 2008, detta var i samma veva som Göteborgs Filmfestival, vilken skulle premiärvisa Tomas Alfredssons filmatisering av John Ajvide Lindqvists debutroman ”Låt den rätte komma in”. Vi befann oss i början av den senaste vampyrvågen och premiärtemat var således självklart. På denna tid låg ToB:s filmkvällar på fredagar och klubben körde dubbel features, alltså två filmer varje kväll. Tanken med detta var att visa både en lite mer udda film samt därefter en lite mer känd. De första filmerna ut var Jake Wests lågbudgetfilm ”Razor Blade Smile" (1998) samt Kathryn Bigelows kultklassiker ”Near dark" (1987). Redan denna första kväll inleddes även ToB-traditionen med filmquiz, så här i början i pappersform. Den förste segraren att ta hem priset blev Daniel, som därmed skrev in sig i klubbens HoF som den förste quiz-segraren. Därefter rullade det på med ett anta filmkvällar våren ut. Tanken var att ToB skulle ge smakprov på alla större skräckfilmsgenrer som fortlöpande tema.

Kort mellanspel på Galleri Bella

Hösten 2008 visade det sig dock att Teater Aktörs schema för de egna föreställningarna inte riktigt gick att förena med ToB:s filmkvällar. Det blev allt svårare att undvika krockar. Efter en hel del funderingar valde så klubben att flytta vidare och det nya tillhållet blev nu nere vid Masthuggstorget på dåvarande Galleri Bella. I samband med detta lämnade Nicklas och Ulrika ToB:s styrelse, liksom Robban, som flyttade till Norge. I stället kom Jesper Thesslin att rycka in som lite allt i allo när det behövdes. Filmkvällarna flyttades nu till onsdagar och det fick räcka med en film åt gången. Temat för premiären på Bella var ockultism och filmen som visades blev Robin Hardys klassiker ”The Wicker Man” från 1973. Det blev en mycket lyckad kväll, men problemet med den nya lokalen visade sig snabbt. Platsbristen var påfallande och det var en hel del svårigheter med att anpassa galleriet för filmvisningar. Det kändes således tämligen omgående att det var dags för nästa flytt.

ToB slår sig till ro på Oro

Det skulle emellertid dröja ett tag innan ToB fick klart med ny hemadress. Under tiden drog man emellertid igång det första av en serie event utanför själva filmkvällskonceptet. 31/10 var det dags för den första av en rad Halloweenfester, denna första gång i GF-Stugan. Man kan väl säga att det minst sagt blev succé. Hundratals människor slöt upp, allt för många för att alla skulle få plats. Det vankades livemusik, DJ:s mat och ett jäkla röj i största allmänhet. Vinnare av bästa kostym denna kväll blev Timo, som kom som Lisbeth. Därefter var klubben redo att ta tag i filmkvällarna igen. Efter att ha hållit till runt Masthugget klubbens första tid togs nu steget att röra sig västerut mot Majorna. Nästa anhalt blev Galleri Oro, vars lokal passade ypperligt för att bedriva skräckfilmskvällar.  I december 2008 var det dags för nypremiär på Oro med temat terrorfilm, filmen som visades var Alexandre Ajas "Haute Tension" ("Switchblade Romance") från 2003. Nu tog även ToB:s quiz sig en ny och mer utvecklad form i och med satsningen på uppspelade filmscener som grund för frågorna. Kombinationen Oro – ToB skulle visa sig vara väldigt bra och filmkvällarna flöt på i rask takt. Våren 2009 var det också dags för att förstärka ToB:s nu ganska fåtaliga styrelse. In kom ett par av stammisarna, nämligen Ola Klåvus och Kristoffer Wagnsgård. 

I Sinnet på en skräckfilmsklubb

ToB stannade på oro i över ett och ett halvt år, under denna tid han klubben inte bara gå igenom i stort sett alla skräckfilmsteman utan även dra igång eventen Skräckfilmsfrossa, den första av dessa maratonvisningar gick av stapeln 6/2 2010, då fyra av medlemmarna i styrelsen valde varsin film att presentera.  Men under våren 2010 började tanken vakna på att åter flytta in mer centralt, detta för att lättare attrahera nya medlemmar. Sagt och gjort, hösten 2010 flyttade ToB in på det relativt nyöppnade Café Sinnet vid Stigbergstorget, nu skulle klubben få in nytt friskt blod var det tänkt. 8/9 var det åter dags för nypremiär, denna gång med den sista skräckfilmsgenren Monster. Filmen som då visades var Toby Wilkins ”Splinter” från 2008. Under hösten 2010 och våren 2011 fortsatte filmkvällarna med lite skiftande uppslutning, tillströmmningen blev kanske inte riktigt vad klubben hoppats på. Ett nytt grepp blev i alla fall att den eller de som vann kvällens quiz fick äran att bestämma filmtemat till följande gång. Det blev då upp till styrelsen att använda sin kreativitet till att välja en lämplig rulle utifrån just detta tema. En kul grej som lett till en del oväntade filmval.

Next stop Truckstop

Våren 2011 stod det så klart att Sinnet skulle säljas, detta innebar att ToB hamnade i en ganska osäker situation. Var skulle man nu ta vägen? I april hölls den sista filmkvällen på Sinnet, någon avslutning i maj blev det inte pga det då klena intresset, både från styrelsen och publiken. Under sommaren och den tidiga hösten var lokalfrågan fortfarande inte löst och klubbens framtid hängde på en skör tråd. Ett försök att blåsa liv i verksamheten gjordes i september, då klubben planerade ett event ute i Delsjön, Horror in the woods. Detta fick dock ställas in pga dåligt väder och nu pös det mesta av energin ut ToB:s styrelse. Simon beslöt sig i denna veva för att lämna klubben, han hade tröttnat på att anordna arrangemang av detta slag. Kvar var nu egentligen bara Arif och Carina eftersom Ola för tillfället var bosatt i Stockholm och Kriffe befann sig på en långtidsresa. Just när det dock såg som mörkast ut fick ToB kontakt med Truckstop Alaska på Hisingen som var intresserade av att inhysa en ny filmklubb. Detta innebar en riktig nytändning och plötsligt var ToB tillbaka på banan igen.

Nu var det en rejäl nysatsning som behövdes. För att få fart på verksamheten igen plockades Jesper in i styrelsen och Alexander Paunovic tog på sig att fixa till en ny och seriös hemsida. ToB var åter på fötter. Den första filmkvällen på Trucken hölls 24/11 och temat var passande nog hillbilly-skräck. Filmen som visades var Peter Carters ”Rituals” från 1977. Och plötsligt strömmade folk till filmvisningarna igen. Det var gott om folk både den första kvällen och årsavslutningen i december. Sen dess har det rullat på, ToB har växt och till synes etablerat sig som just Göteborgs bästa skräckfilmsklubb med en återkommande skara skräckfilmsdiggare. 15/2 2013 nåddes dessutom en milstolpe då klubben firade sitt femårsjubileum med en hejdundrande fest. Sedan dess har det rullat på med massor av film, quiz och härliga stunder. Även om folk har kommit och gått har ToB bestått. Nuvarande styrelse i form av Arif. Ola och Kriffe ger sig inte så lätt. Att ToB så småningom skulle få uppleva sin tioårsdag kändes smått surrealistiskt, plötslig var vi än av Göteborgs äldsta aktiva klubbar. Naturligtvis firades detta med en hejdundrande tillställning i maj 2018. Är detta då slutmålet? Nej, ytterligare ett och ett halvt år skulle det bli innan det sorgliga beskedet kom att Trucken var tvingade att avsluta sin anrika verksamhet, en stor förlust för Göteborgs alternativa kulturliv. En finfin avskedsfest bjuds det på 12/12 2019 med alla gamla och nya vänner på plats. Men härmed blev ToB åter hemlöst, hade vi då kommit fram till stupet? Förhoppningsvis inte, återuppståndelsen var något vi alla väntade på. 

Tillbaka till ursprunget

Så visade det sig att ToB efter ett par månader i ovisshet flyttade tillbaka över Älven. Det var ju i Majorna allt tog sin början för en massa år sen så det kändes helt rätt att återvända hit. Och inte nog att trådarna knöts ihop på detta vis, platsen vi fick lyckan att slå ner bopålarna på denna gång visade sig vara SkjulFyraSex, ett ställe där Trucken faktiskt startade sin verksamhet i början av 2000-talet. En händelse som ser ut som en tanke. Och precis som när ToB för en smärre evighet sen drog igång sina filmkvällar var temat denna nystart även nu vampyrer, rullen som fick inleda denna corona-härjade vårsäsong var nämligen Alan Gibsons "Dracula A.D. 1972". Det klassiska ToB-upplägget lever vidare och kanske hittar nya vilsna själar en fristad bland oss andra, i alla fall finns fortfarande möjligheten. Etablissemanget får nog ta i lite mer för att få oss att dödförklara vår egna lilla svarta värld.