Avskedskväll 12/12 Tema - Skräckens Färger: På böljan den blå

Då var det dags att ta farväl, sista kvällen för ToB på Trucken.

Det känns naturligtvis lite vemodigt med tanke på all den tid vi spenderat här, inkluderandes både ett fem- och tioårsjubileum. En blå känsla som ligger i luften och självklart blir då blått den färg som avslutar höstens tema skräckens färger. Men vi ska likväl avsluta positivt med en liten fest för oss alla! Det blir således en del speciella upplevelser denna afton. Men först lite om temat. Blå är den kallaste av grundfärgerna men också den som sägs ha mest lugnande effekt. Det är himlen och havets färg och ända sedan antiken har blått associerats med olika gudomligheter som exempelvis Venus och Jupiter i romersk mytologi. Inom kristendomen har blått kopplats till Jungfru Maria som himmelens drottning. Som symbol för havet har blått även kopplats till kvalitéer som fräschhet, och renhet. Andra egenskaper som associeras med blå färg är bl a lugn, stabilitet, inspiration och visdom. Men havet är inte alltid en källa till ro och som man brukat säga, i de lugnaste vatten. … Så infallsvinkeln vad gäller blått kommer därför passande nog att bli det som på engelska benämns Aquatic Horror, alltså skräckfilm kopplat till just vatten i någon form. Vatten täcker ca två tredjedelar av jordens yta och med tanke på att ungefär 95% av denna väldiga areal är outforskad kan man ju lätt fantisera kring vad som döljer sig i dessa djup eller ute på de enormt vidsträckta ytorna. Kan de flyta omkring oupptäckta skepp där ute med där otrevliga överraskningar, väntandes …? Kanske kan det även  finnas monstruösa varelser i de mörka djupen där ute, även de ... väntandes.

 

I mångt och mycket kan man jämföra de öde haven med den oändliga rymden. Vad som finns där ute är ju lätt att fantisera kring. Men havet är mer en skrämmande realitet eftersom de flesta av oss har varit därute i något sammanhang, till rymden kommer ingen av oss någonsin att resa om man inte är polare med Elon Musk kanske) och hotet härifrån blir då mest eventuella invasioner av utomjordingar. De enorma havsvidderna räcker till för att få oss att känna oss små och obetydliga och där ute är vi helt i naturens våld Fast ute i detta element har man gott om tid att komplementära över en snart annalkande död, vare sig det rör sig om drunkning eller hajangrepp. Lägg därtill de monster som kan dölja sig under ytan eller den omänskliga ondska som kan flyta på den. Nu snackar vi verklig skräck, eller hur? "Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn." ("In his house at R'lyeh dead Cthulhu waits dreaming".). Och det behöver ju inte bara vara haven som kan vara dödligt farliga, sjöar, floder och dammar här även visat sig kunna utgöra dödsfällor, ja till och med pooler. Det är lätt att ta sig vatten över huvudet, vilket vi ikväll lär få erfara. 

 

Att använda vatten som kuliss till obehagliga historier är så klart inte någon ny företeelse inom skräckgenren, även utan dagens filmteknik och CGI har det kunnat produceras småkusliga historier på vita duken genom åren. Obehagligheter till sjöss kunde vi stifta bekantskap med redan under 1930-, 40-och 50-talet med filmer som Victor Halperins sci-fi-produktion “Torture Ship “(1939), Mark Robsons psykologiska thriller “ The Ghost Ship” (1943) och Vernon Sewells spökfilm “Ghost Ship” (1952). Härefter har det kommit ett otal rullar med liknande teman, som “El Buque Maldito” / ”The Ghost Galleon” (1974) “Satan's Triangle” (1975), “Blood Voyage” (1976),”Death Ship”(1980), “Dead Calm” (1989), “The Haunted Sea” (1997),“Ghost Ship” (2002), “Below” (2002) “Triangle” (2009) m fl. Naturligtvis finns det även en oändlig mängd filmer om vad som kan dölja sig under ytan. Ta bara den våg av hajfilmer som triggades igång i och med Steven Spielbergs “Jaws” (1975). Hur många varianter av hajar har vi inte sett? En del har varit förhållandevis  bra, som “Deep Blue Sea” (1999),“Open Water” (2004), “The Reef” (2010), “Bait” (2012),“The Shallows” (2016) eller “47 Meters Down” (2017). Men vad sägs t ex om “Mega Shark Versus Giant Octopus” (2009), “Sand Sharks” (2012), "Sharknado" (2013) “Ghost Shark” (2013), “Avalanche Sharks” (2014, “Zombie Shark” (2014), “Toxic Shark” (2017) eller House Shark” 2017). Även en mängd andra vattenlevande varelser har allt som oftast stuckit fram sina fula huvuden under årens lopp  med högst blandat resultat. Man kan väl säga att Jack Arnolds klassiska Universalfilm “Creature from the Black Lagoon” (1954) startade en slags monster genre som fick så vitt skilda efterföljare som “The She-Creature” (1956), “Humanoids from the Deep” (1980) och kanske inte minst Guillermo del Toros “The Shape of Water” (2017). Men här finns som sagt massor av annat att hämta, exempelvis “It Came from Beneath the Sea” (1955), “Tentacoli” (197) “Spawn of the Slithis” (1978), “Piranha” (1978), “Up from the Depths” (1979), “Spasms” (1983), “DeepStar Six”(1989), “Leviathan” (1989), “The Beast” (1996) eller “Deep Rising” (1998). Aquatic horror har väl varit en genre som haft sina toppar och dalar men det verkar alltyd dyka upp någon vattenbaserad skräck varje år.  Förra året var det t ex en del snack om “The Meg” och i år har vi fått se filmer som “Crawl”, “Sea Fever” och “The Lighthouse”.  Nästa år har även den något hypade “Underwater” premiär. Men vad för våt dröm ska det bli denna kväll? Ni behöver näppeligen ta er vatten över huvudet för att rösta fram den mest sjövilda rullen här bredvid.

 

Avslutningsfest var det ja. Vi öppnar en timme tidigare pga av detta och det kommer att bjudas på lite smått och gott för er som kommer förbi. Vad som mer kommer att hända kan vi inte säga men det skulle vara kul om ni vågade komma förbi skrudade i någon kul utstyrsel, kanske som en Bad Santa eller Jack Frost. Det finns ju en del kul skräckvinklingar på julen. Ett sista quiz kommer det så klart att hinnas med, möjligen något förskjutet. Det lär nog bli ganska djuriskt, kanske rent av jävligt i största allmänhet. Det som får den så berömda öldroppen att få bägaren att rinna över. Den som är med lär få svar på hur det förhåller sig. Prislagret behöver väl tömmas månne och vem vill inte ta chansen att bli förevigad på ToB:s HoF-Lista. Ingen vet när det kommer en ny chans. Detta sista evenemag är naturligtvis gratis men kom i extra god tid om ni vill försäkra er om en bra plats och något att smaska på. Enklare tilltugg samt dryck kommer även att finnas till försäljning för en ringa slant.

 

Torsdag 12/12-2019 

Kvällens program:

18:00 - Dörrarna öppnas 

Ca 20:00 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:30 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

??? – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Avskedskväll 12/12 Tema - Skräckens Färger: På böljan den blå