Skräckfilmskväll 2/12 2021 - Tema: Splatter och svart magi, skräcken från Hong Kong 1975-83

Det har åter blivit dags för ToB gott folk. Vi fortsätter som vanligt i vår nya lokal på andra sidan älven, Skjul fyra sex i Majorna.

Denna gång vänder vi åter blicken österut och tar en närmare titt på skräcken från Hong Kong och då närmare bestämt den sorgligt negligerade subgenre av svart magi-filmer som växte fram där från mitten av 1970-talet. Filmerna följer ofta en formula som inkluderar en stackars dumskalle som anlitar en häxa eller trollkarl för att åstadkomma någonting, inte sällan av sexuell natur, men snabbt inser att de släppt lös krafter som är mer än de kan hantera. Filmerna kan liknas vid psykedeliska mardrömmar med insektsätande och buddhism, i form av laserskjutande munkar, som kallas in för att trycka tillbaka ondskan. Lägg till detta extrema specialeffekter, massor med ormar, tusenfotingar och maskar som kommer ur diverse kroppsöppningar och omfattande nakenhet så har ni detta vinnande koncept.
 

Inspirationen till filmerna hämtades från verklig folktro och ritualer, inte sällan med djuroffer, vilket tråkigt nog också förekommer i filmerna. Dessa traditioner hade förbjudits av Mao i Kina, men fortsatte att frodas i Hong Kong och Taiwan. Filmerna berör på ett intressant sätt den spänning som kan uppstå mellan gammal folktro och det moderna sättet att leva. Att de inkluderar allt det som var absolut förbjudet i Kina blir ett statement i sig för att bevara den särart som präglar Hong Kong och redan då stod under hot. Det var dock inte bara djuren som for illa under dessa filminspelningar. Även skådespelarna tvingades utstå en hel del. Det är svårt att förstå varför någon frivilligt skulle låta ett filmtema fylla ens mun full med ormar, tusenfotingar och insekter som de sedan ska spotta ut i en kaskad blandad med grönt slem. Att det verkligen är riktiga insekter och ormar gör att det såklart ser väldigt verkligt ut och är äckligt på ett sätt som även mer luttrade skräckfilmsfantaster nog har svårt att värja sig mot. Det är något djupt fascinerande över denna totala galenskap och kontrasten mot de inslag av slapstick komik som också brukar vävas in i handlingen.

 

Genren tog sin början med filmen "Black Magic" (1975). Denna är betydligt mer lågmäld en många av de filmer som den gav inspiration till, men den innehåller ändå många av de element som dyker upp i senare filmer såsom kannibalism, gravskändningar, tusenfotingar och alla möjliga otäcka förbannelser. Filmen producerades av den stora Hong Kong studion Shaw Brothers som också står bakom en rad Kung Fu-filmer och även de mer påkostade inslagen bland dessa svart magi-filmer. Bolaget stod också bakom andra kända titlar inom genren såsom "Hex", "Seeding of a Ghost" och "Boxer’s Omen". Från mitten av 1980-talet dog genren nästan helt ut. De övernaturliga inslagen fanns kvar i vissa filmer, men den svarta magin försvann till förmån för till exempel seriemördare. Trots att Hong Kong var en brittisk koloni kom dessa filmer inte att få någon större spridning utanför Asien varken då eller senare, vilket vi tycker är synd. För att dra vårt strå till stacken och ändra på detta har vi kvällen till ära valt ut tre goa svart magi-filmer från denna guldålder i Hong Kong. Passa på att rösta på den typ av film du helst vill se här bredvid.

Vi hade en känsla av att ett quiz bara om svart magi från Hong Kong kunde bli en aning svårt, så månadens quiz kommer att bjuda på en mer blandad kompott av svart magi och voodoo från världens alla hörn. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna fina priser. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats

 

Kvällens program: Torsdag 2/12 2021 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 2/12 2021 - Tema: Splatter och svart magi, skräcken från Hong Kong 1975-83