Skräckfilmskväll 21/2: Tema - Lättja (De 7 dödssynderna)

Alla sagor har ett slut och nu har vi kommit till vägs ände med höstens och vinterns övergripande tema: Dödssynderna. 

Alla de ”lätta” synderna är avklarade och kvar står vi med Svarte Petter bland  synderna: Lättja. Det svåraste ToB‐temat sedan ”Onda hästar” har det sagts och också den svåraste  synden att definiera. Inom den kristna tron där det traditionellt setts som en dygd att arbeta och  bidra till samhället och guds plan, är motsatsen, att var inaktiv en synd. Det kan med andra ord räcka  med att inte ha gjort något alls för att räknas som en syndare. Står man sysslolös är steget inte långt  till att man börjar hitta på otyg. ”The devil will find work for idle hands to do” som Morrissey så fint  formulerade det.  Att hitta filmer där någon begår mord till följd av vrede, avundsjuka eller girighet är inte så svårt.  Men av lättja? Lättja är varken en tillräckligt stor synd för att döda eller dödas för, men visst kan vi  även idag se ner på folk som är lata och irritera oss på dem. Det finns i vårt samhälle en allmän  hälsohets där man på sociala medier gärna visar upp bilder på sin vältränade kropp eller från när man  sprang Göteborgsvarvet. Samtidigt har lättja också blivit en dygd. Det är något avundsvärt att ge sig  själv egentid, åka på spa eller att ligga fyra veckor på stranden i Thailand eller att ha råd att gå i  pension tidigt. 

 

Ser man det ur syndens mer ursprungliga bemärkelse kan den inte bara inbära att man är lat rent  fysiskt utan också själsligt. Den lata har en svag själ som gör honom eller henne mottaglig för  frestelser eftersom lättjan hämmar kontakten med gud.   Hur kan då lättja ta sig uttryck i skräckfilm. Vid första anblicken kan det tyckas som att lättja inte  känns som en klockren ingrediens i en skräckfilm, men gräver man lite djupare och vidgar sina sinnen  lite kan man även här hitta lättja i olika former.  Ett populärt tema i skräck är semestrar och utflykter som spårar ur. Människor som vill komma ifrån  vardagens stress och koppla av för en stund, men istället drabbas av diverse hemskheter. Om de  straffas för att de för en stund bestämt sig för att lata sig eller om de helt enkelt befinner sig på fel  ställe vid fel tid är inte lätt att veta, men skräckfyllda semestrar är ett tema som aldrig verkar gå ur  tiden. På detta tema finns otaliga variationer:  Ungdomar som beger sig till en ensligt belägen stuga i skogen eller ut på landsbyggden och blir  attackerade av elaka hillbillies. "Evil Dead"och "Cabin in the Woods" är exempel på det förra och  "Motorsågsmassakern"och "The Hills have Eyes" på det senare. Även sommarläger för ungdomar är  populära som spelplats för framförallt slashers som "Fredagen den 13:de", "The Burning" m.fl.  Semestrande ungdomar på resa finner man även i "Hostel" och alla de liknande filmer som kommit i  dess spår. Sist men inte minst bör också nämnas de skräckfilmer där ett besök på stranden förvandlas  till en mardröm på grund av hungriga hajar, pirayor krokodiler eller liknande.  Lättja i skräckfilmer kan också förekomma i form av riktigt lata karaktärer eller slackers. "John dies at  the End", "Idle Hands" och vampyrerna i "What we do in the Shadows" är exempel på detta   Man kan också se lättja som en själslig svaghet, en benägenhet att lätt falla för frestelser. Detta kan  ta sig uttryck i att man gärna testar olika droger och andra substanser som får en att förändras eller  göra sjuka saker. I bodyhorror‐genren är detta ett populärt inslag. Den psykiska lättjan kan också leda till att man istället för att jobba hårt och fortsätta sitt lönlösa slit och strävan efter framgång,  bestämmelser sig för att ta genvägar och kanske sluta en pakt med djävulen istället. Faust är förlagan  till många av dessa berättelser, som sedan återkommit i ett oräkneligt antal versioner. Få nu loss tummen och rösta fram en riktig härlig rulle här bredvid. 

 

Till månadens quiz har vi samlat ihop 12 filmer som alla på olika sätt handlar om lättja. En plats på  ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna din alldeles egna  guldpalm. Tänk att swaautom få bli odödliggjord genom en inteckning på ToB:s klassiska HoF-Lista! Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Med tanke på rådande omständigheter så vet ni att det INTE går att inhandla starköl i baren just nu, men folköl finnes, eventuell annan salongsberusning  får ni fixa själva. Enklare mat och snacks går fint att köpa.

 

Torsdag 21/2-2018 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget