Skräckfilmskväll 22/10 - Tema - Barnamördare och mördarbarn

Schocktober gott folk och då ska det konsumeras skräck i stora mängder Eller hur?

Denna gång tar TOB fokus på filmer där barn försvinner eller hittas döda, men också film där barnen själva är riktigt riktigt stygga. Barn som blir mördade eller rövas bort är ju en av de mest klassiska hemskheterna. Barn som kidnappas och byts ut mot bortbytingar och häxor som käkar barn är traditionella teman i gamla folksagor. Historier om barn som råkar illa ut skapar obehag, både genom identifikationen med känslan av hjälplöshet hos föräldrarna samt barnets egen hjälplöshet. Barnet är samtidigt hjälplöst och oskuldsfullt.

 

Försöker man hitta filmer där barn blivit bortrövade, verkar de populäraste vara idag vara dramafilmer baserat på verkliga händelser. (Källa: mitt slappa googlande). Jag förbluffas ändå alltid av ”verklighetsbaserade filmers” popularitet, speciellt när de är inne och nosar i skräckgenren. Jag misstänker att dessa filmer fyller en annan funktion än skräckhistorier med samma tema. Det som i mina ögon skiljer en skräckhistoria mot ett verklighetsbaserat drama är inte nödvändigtvis huruvida de är obehagliga, vilket båda kan vara. Båda kan spela på barnets utsatthet och föräldrarnas hjälplöshet. Det som skiljer dem åt är skräckgenrens möjlighet att förstärka obehaget genom att inte vara realistisk. Genom orealismen kan man förstärka känslan av osäkerheten kring vad som pågår och varför. En verklig barnamördare oavsett hur brutal, kan endast ha ett upptänkligt antal motiv. Någon emotionellt problem finns hos förövaren, vad det nu må vara. Skräckfilmen kan avslöja lite eller mycket, eller helt och hållet få oss att misstänka att våra grundantaganden om världen inte stämmer (i filmen vill säga). Den verklighetsbaserade filmen, å sin sida, har i min mening en ambition, på en grundläggande nivå, att lägga världen tillrätta, särskilt om det handlar om överlevare, som klarade sig undan mot alla odds. Det finns skräckfilmer som gör detsamma, men när jag sätter mig ned och tittar vet jag inte vart filmen kommer ta mig någonstans från början.

 

När det kommer till mördarbarn verkar verklighetsbaserat inte vara lika populärt. En förklaring till detta skulle kunna vara att det är svårare att göra denna typ av dramaturgi med premissen onda barn. Onda barn är orealistiska för oss även om de säkert existerar. Här är det sannolikt just kontrasten mellan det förväntade, det oskuldsfulla barnet, och det stygga djävulsynglet i filmen som skapar en den dramatiska nerven. Spänningen ligger ofta i ett sammanbrott av normala sociala regler och normer. Barnet bryter mot förväntat beteende, så som att lyda vuxna och rätta sig efter auktoriteter, samtidigt som det gömmer sig bakom ett oskuldsfullt yttre. Att skapa en känsla av social kontroll och stabilitet, att lägga världen tillrätta, går stick i stäv mot denna dramaturgi. En av filmerna ni kan rösta på denna gång innehåller ett desperat försök att göra detta ändå, vilket gör slutet något av det märkligaste jag sett. Så glöm inte att rösta på den tagline som ni tror gömmer den bästa filmen denna gång. Osäkerheten på vad som komma skall är såklart en del av skräckupplevelsen. Vilken typ av film vill du helst ska visas denna kväll lägg din röst här bredvid

 

Så här i Halloween-tider är det på sin plats att testa hur det står till med skräckfilmskunskaperna. Vi värmer därför som vanligt upp med ett litet skräckfilmsquiz. Visst ni vill stoltsera med era kunskaper och skaffa er en inteckning på ToB:s HoF-lista. Ett litet extrapris blir det också, och naturligtvis lottar vi ut ett tröstpris som vanligt. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns till försäljning för en billig peng. Cash eller Swish gäller. Så häng på och stöd det alternativa kulturlivet i stan.

 

Kvällens program: Torsdag 22/10 2020 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

 

 

 

Skräckfilmskväll 22/10 - Tema - Barnamördare och mördarbarn