Skräckfilmskväll 23/5 2024: Tema - Onda portaler, en väg till helvetet

Säsongsavslutning! Så kom förbi och svalka er en stund. Sommaren kan vara svår ibland. 

Gränsen mellan dimensioner, på det platser där man kan passera membranet mellan världar brukar gestaltas av en portal. Denna portal kan ta sig till uttryck på många olika sätt, allt från garderober till svarta hål, manen på ett rosa lejon eller till en passage genom en dröm. Värden de leder till kan också variera från det harmlösa, till helvetesdimensioner, eller världar fylld av kosmisk fasa, till de riktigt groteska och moraliskt förkastliga så som Narnia. På min arbetsplats heter detta fenomen ”nya medarbetarportalen”, och är så monstruös att jag (Kriffe) funderade på om jag skulle visa den istället för en film denna gång.

De tidigaste filmerna på temat är inspelningar av Inferno, den första från så tidigt som 1911. Andra klassiker på temat är såklart "The Beyond" (1981) och "The Sentinel" (1977) där portar till helvetet figurerar. I the Sentinel är det snarare så att porten måste vaktas på vår sida så inte ondskan tar sig in i vår värld. För det är ju faran med portaler, att de går åt båda hållen. Om man inte passar sig kommer en fult uppstoppad lejongud vid namn Aslan stå och predika kristna moralkakor när du vaknar. Så håll koll på garderoberna. Portalen är ett genreöverskridande fenomen eller en ”trope” som gör sig bra inom ett brett spektrum av genres. Det möjliggör en snabb förflyttning från det alldagliga till det fantastiska eller mardrömslika. I skräckfilmsvärden har portalen potentialen att skapa en osäkerhetskänsla där varje spegel, valv eller något gammalt bös i en källare kan utgöra en spricka i verkligheten som väntar på att öppnas. Ondskan finns hela tiden på andra sidan membranet.

Kvällens filmer som man kan rösta på har alla i sig ett element av portal, där man passerar från denna värld till en mer skrämmande och ondskefull plats. Alternativt, att de skrämmande och ondskefulla försöker tas sig in i hemmets lugna vrå. Så passa på att rösta fram just din favorit bland de interdimensionella överträdelserna.

Kvällens quiz är såklart även det på temat portaler. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna fina priser. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns att inhandla i baren.

 

Kvällens program: Torsdag 23/5 2024 

19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 23/5 2024: Tema - Onda portaler, en väg till helvetet