Skräckfilmskväll 23/5 Tema - Skräckens Färger: Gult - den sjukaste färgen?

Då var det så dags för säsongsavslutning. Men innan vi är riktigt klara så ska vi ge er en liten sommarlovspresent i form av ännu ett smakprov från vår färgexposé. 

Efter vitt tar vi oss an färgen gult. Sist var det det visuella som stod i fokus med vita vidder av snö och is.. Denna gång gör vi en friare tolkning där vi funderat kring vad vi associerar med just gult. Som de skräckfilmsnördar vi är var det inte i första hand vackra gula blommor och solar vi såg framför oss, utan varande sår och smutsiga sjukhussängar. Därför kommer månadens ToB-kväll lägga fokus på just sjukdomar, epidemier, virus och bakterier. Ett populärt tema i skräckfilmer och något som många är rädda för både på film och i verkliga livet. Till skillnad från andra filmmonster är hotet här något som i högsta grad är verkligt, som vi inte kan se och som kan sprida sig i rasande hastighet.

 

Epidemier är kanske den vanligaste typen av sjukdomsskräck. Sen millennieskiftet har det kommit en uppsjö av filmer där planeten drabbas av virusepidemier av apokalyptiska proportioner. Några exempel är 28 Days Later, World War Z, Contagion, Pandemic mfl. Ofta är gränsen mellan virusutbrottsfilmer och zombiefilm hårfin då zombies ofta skapas genom någon sorts luftburen smitta eller virus. I filmer som Outbreak är det istället verkliga epidemier som ebolautbrottet i Zaire som fungerat som inspiration. Ofta är fokus i dessa filmer kanske inte så mycket på själva smittan som hur människor och samhället hanterar den extrema situation som den skapar. Det blir en kamp mot klockan för att hitta botemedel och att överleva. En annan typ av sjukdomsfilmer är de som fokuserar mer på individer som drabbas av smittor och hur det påverkar deras kroppar. Dessa filmer kan ofta definieras som en typ av body horror. Exempel på detta är Contracted och Rabid. Psykisk ohälsa eller ren galenskap är också vanligt förekommande i skräckfilmer och ett vanligt sätt att förklara karaktärers mordiska natur. Många av de mest klassiska skräckkaraktärerna som Leatherface, Michael Meyers, Norman Bates och Hannibal Lector framställs på detta sätt. Hur sjukt ska det bli? det bestämmer ni genom att rösta fram den typ av film som låter smaskigast.

 

Till månadens quiz har vi samlat ihop 12 filmer som alla på olika sätt handlar om sjukdomar och virusutbrott. Nya priser är införskaffade och en plats på ToB:s klassiska HoF-Lista står så klart också på spel. Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Med tanke på rådande omständigheter så vet ni att det INTE går att inhandla starköl i baren just nu, men folköl finnes, eventuell annan salongsberusning  får ni fixa själva. Enklare mat och snacks går fint att köpa.

 

Torsdag 23/5-2018 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 23/5 Tema - Skräckens Färger: Gult - den sjukaste färgen?