Skräckfilmskväll 24/10 Tema - Skräckens Färger: Svart magi och häxkonst

Det är oktober gott folk. en alldeles förträfflig månad om man gillar skräck. Eller hur?

Som en försmak till Halloween fortsätter TOB sitt färgtema. Denna gång har det blivit dags för den lite extra skräckiga färgen svart. Om det i vissa andra fall kan kännas en aning svårt att hitta de självklara kopplingarna mellan färgen och just skräckfilm så är det väl vad gäller svart och förra månadens färg röd desto lättare. Svart är ju den mörkaste färgen och också bildligt förknippas den med mörker, ondska, häxkonster och magi. Det är också en färg som förknippas med döden, sorg, hemligheter, våld och ondska. Det är med andra ord inga problem att hitta kopplingar till skräckgenren. Här blir utmaningen snarast att begränsa sig. Vi har denna gång valt att lägga fokus på svart magi och häxor. Något som vi konstigt nog inte avhandlat tidigare.

 

Tron på häxor och trolldom verkar ha varit vanligt förekommande i alla tider och i kulturer och religioner över hela världen, och fortsätter att ha en viktig roll i många kulturer än idag. Det är ett väldigt vanligt förekommande element i många sagor och förekommer bland annat som antagonister i sagor av Bröderna Grimm som sedan populariserats av Disney som "Törnrosa" eller "Snövit". En liknande roll har häxan i många fantasyfilmer som Narnia, "Trollkarlen från Oz" och "Stardust". I sagorna är häxan ofta gammal och ful och en alltigenom ond gestalt. På 1960-talet kom en rad historiska skräckfilmer som skildrade häxprocesser och häxbränningar, bland annat av brittiska bolag som Hammer och Tigon. Trenden fortsatte in på sjuttiotalet då filmerna fick alltmer explicita våldsskildringar och många gånger kan klassas som exploitationfilmer. Trots att temat är häxor är det ofta män som spelar huvudrollerna som exempelvis häxjägare och kvinnorna är mer offer för en galen häxjakt även om de inte är häxor på riktigt. "Black Sunday" (1960) och "The Blood on Satan’s Claw" (1971) är två kända filmer på temat från denna tid. På 1990-talet händer något. Det kommer en ny våg av häxfilmer och serier såsom "The Craft", "Buffy the Vampire Slayer", "Sabrina", "Charmed". Nu har häxan satts i centrum och gått från att vara offer eller en gammal ful kvinna med spetsig häxhatt till en ung kvinna med ”girl power” att inspireras av. Man kan här se ett skifte där häxa går från att vara ett skällsord som man i gamla tider inte ens ville uttala till att ses feministisk förebild. I slutet av årtiondet aktualiserades häxan ytterligare då Blair Witch Project gjorde succé. Även i vår tid fortsätter denna trend. Harry Potter har sedan dess ytterligare populariserat trolldom och magi och flera av de gamla nittiotalsserierna har kommit i nya versioner och så även "The Blair Witch Project". I musikalen Wicked från 2003 baserad på en bok med samma namn berättas historien om landet Oz ur häxans perspektiv. Även i "Hansel & Gretel: Witch Hunters" (2013) görs en ny tolkning av en gammal saga när Hans och Greta sätts i huvudrollen som professionella häxjägare. 2015 kom även "The Witch" som blev väldigt uppmärksammad och hyllad. Häxan är med andra ord högst aktuell än idag, men synen på häxor och vad ordet står för har förändrats till en symbol för en stark, annorlunda kvinna, men också för utanförskap och att äga och hitta styrka i det. Eller som en kompis uttryckte i ett samtal om feministiska förebilder: ”Hia Hia det är en riktig kvinna det!” Vilken förhäxad film vill du då se i höstmörkret. Lägg din röst här bredvid och håll tummarna.

 

Till månadens quiz har vi samlat ihop 12 filmer som alla på olika sätt handlar om häxor och svart magi. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna "fina" priser aamt en inteckning på ToB.s HoF-Lista. Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Med tanke på rådande omständigheter så vet ni att det INTE går att inhandla starköl i baren just nu, men folköl finnes, eventuell annan salongsberusning  får ni fixa själva. Enklare mat och snacks går fint att köpa.

 

Torsdag 24/10-2018 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 24/10 Tema - Skräckens Färger: Svart magi och häxkonst