Skräckfilmskväll 24/9 - Tema Hemsökta hus

Höstmörkret har så sakteliga börjat falla och visst är det något speciellt med att kolla på skräck denna tid på året. När ljuset avtar utanför fönstret blir det en annan stämning även inomhus. 

Man tänder gärna en extra lampa eller ett ljus för att skapa en mer harmonisk stämning hemmavid. För vem vet vad som kan dölja sig i ett nedsläckt rum, ute på en balkong, inne i en garderob … Så vad är väl då mer passande att kvällens ToB-tema plockar upp ett av de mest klassiska teman inom genren, nämligen hemsökta hus Att det just spelats in spå pass många filmer med osaliga andar eller andra demoner som gör livet surt för inte ont anande familjer är inte så konstigt Hemmet ska ju vara vår mest trygga plats, vad kan då vara värre än att något främmande och skrämmande kan drabba dig när du är som mest sårbar, kanske i din egen säng Ett övernaturligt väsen kan ej heller stoppas på något begripligt konventionellt sätt Till skillnad från home invasion-filmer där det rör sig om mänskliga antagonister som är av denna värd är exempelvis spöken mer abstrakta och svårgripbara. Naturligtvis har våra rädslor för det övernaturliga dock ändrats över tid, filmer om hemsökta hus har utvecklats över tid i takt med samhällsförändringarna och denna subgenre har härigenom hela tiden tillförts nytt blod. De bästa av dessa produktioner är så klart de som fastnar i medvetandet i form av en ovilja att gå upp mitt i natten eller sova ensam hemma. Och visst har vi väl alla vaknat upp av konstiga ljud någon gång och känt ett sug av obehag i magen, erkänn!

 

Filmer om spöken och hemsökta hus bygger i första hand på att etablera stämningar, ofta har konceptet ”less is more” varit ett framgångsrikt grepp och det har därför gått att spela in denna typ av filmer utan allt för dyra omkostnader. Spökfilm är därför en av de äldsta subgenrerna inom skräckfilmen. Ett av de tidigaste exemplen på detta är Paul Lenis stumfilm ”The Cat and the Canary" från 1927 med det klassiska upplägget om släktingar till en excentrisk miljonär som 20 år efter dennes död samlas på hans kusliga herrgård för att ta del av testamentet. Konceptet föll väl ut och The Cat and the Canary kom under lång tid att bli själva sinnebilden för filmproduktioner om hemsökya hus med bl a två remakes. James Whales "The Old Dark House" från 1932 med Boris Karloff och Charles Laughton är en av de mest kända tidiga efterföljarna. The Old Dark House kom inte bara att utgöra en filmtitel utan även en beskrivning och manual för hur denna typ av filmer kom att se ut framöver. Naturligtvis avgörs graden av hemsökthet av hur pass illvillig väsendet som vistas där är. Här hgar vi klart kunnat se en utvecklig från värre till värst och spökfilmer har överlag bliovit både mer grafiska och fyllda med jump scares. Vi har kunnat se en utveckling från mer gotiskt präglade historier till filmer allt mer kryddade med samtida modern teknik. Under perioden 1940- till 1970 var det främst den förra typen av film som dominerade, även om de kunde skilja sig en del sinsemellan. Ta exempelvis Alfred Hitchcocks "Rebecca” från 1940 som ges en egen speciell karaktär. Historien om en gift kvinna (Joan Fontaine) som terroriseras av en närvaro av sin mans första nu avlidna fru i deras gemensamma stora hus är en uppvisning i psykologisk skräck där man aldrig är säker på vad som är på riktigt och vad som är inbillning. En annan milstolpe är ”hTe House on Haunted Hill" 1959 i regi av William Castle med Vincent Price i rollen som excentrisk miljonär som utlyser en tävling med en vinstsumma på $10,000 till de som överlever en natt i hans hemsökta hus. Ett snarlikt koncept bygger Robert Wises filmadaption AV Shirley Jacksons roman ”The Haunting" från 1963 på, en av de bästa och kusligaste filmer om hemsökta hus som spelats in.

 

Under 1970-talet och 80-talet ersattes den gotiska estetiken allt mer av moderna teman. Du hus som hemsöktes nu var ofta villor i föroren eller lägenheter i stan. Typiska exempel är Dan Curtis ”Burnt Offerings” 1976, Michael Winners ”The Sentinel” 1977, Peter Medaks “The Changeling” 1980, Sidney J. Furies “The Entity” 1982 och kanske framför allt Tobe Hoopers ”Poltergeist” från samma år. Denna film blev så framgångsrik att den genererade två uppföljare, en remake samt en TV-serie. Att just filmer om hemsökta hus har lett till egna franchises har varit något vi fått se mycket av. Tidigast ut var ”Amityville Horror”, vars första del regisserad av Stuart Rosenberg hade premiär 1979. Härefter har vi kunnat ta del av ca 20 uppföljare samt någon remake, vem som kollar på alla dessa är dock höljt i dunkel. Steve Miners skräckkomedi ”House” 1986 är ett annat exempel på en film som gick hem så pass bra i stugorna att det spelades in tre uppföljare. Under senare år har vi sett allt fler filmserier som verkar tuffa på i evigheter. Oren Pelis ”Paranormal Activity" 2007 har hittills följts av sex filmer och en sjunde är på väg, James Wans ”The Conjuring" 2013 har en tredje uppföljare på gång och har dessutom lagt grunden för en egen filmvärld där produktioner som bl a ”Annabelle"-rullarna och ”The Nun” ingår. James Wan ligger även bakom ”Insidious” från 2010, vilken följts av hittills tre ytterligare filmer. Under åren har allt fler platser kommit att utgöra hemvist för osaliga andar, ju kusligare byggnader desto bättre. De flesta har säkert sett Stanley Kubricks ”The Shining” 1980 där Jack Nicholson ballar ut under inflytande av onda krafter på ett isolerat hotell. Annars är naturligtvis gamla nedlagda sjukhus en perfekt miljö för kusligheter. Brad Andersons ”Session 9” 2001 är ju lite av en kultklassiker, men det finns ju mycket mer som Jaume Balaguerós ”Fragile” 2005, The Vicious Brothers ”Grave Encounters” 2011 eller Jeong Beom-siks ”Gonjiam: Haunted Asylum” 2018 för att bara nämna några Helt klart kommer trenden med hemsökta hus inte att mattas på ett bra tag, det är ett alltför tacksamt tema att bygga historier kring. Och mörkrädsla är ju något grundläggande hos de flesta av oss. Så vad för typ av film vill ni ska försöka skrämma skiten ur er denna gång? Lägg er röst här bredvid.

 

Det har som sagt spelats in massvis med skräckfilm på temat hemsökta hus genom åren. Hur bra koll har ni på dessa? Vi värmer som vanligt upp med ett litet skräckfilmsquiz. Visst ni vill stoltsera med era kunskaper och skaffa er en inteckning på ToB:s HoF-lista. Ett litet extrapris blir det också, och naturligtvis lottar vi ut ett tröstpris som vanligt. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns till försäljning för en billig peng. Cash eller Swish gäller. Så häng på och stöd det alternativa kulturlivet i stan.

 

Kvällens program: Torsdag 24/9 2020 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 24/9 - Tema Hemsökta hus