Skräckfilmskväll 27/8 - Tema Ennio Morricone: Filmmusikens mästare

Sommaren är kort, även om man kanske inte kan tro det just nu. Vad betyder då det, jo att ToB kickar igång sin höstsäsong

Äntligen börjar vi således se mörkret i tunneln. Det har ju varit ett högst märkligt år då mycket har varit inställt pga de rådande omständigheterna. ToB tuffar dock på, över 50 pers har det väl nästan aldrig varit på våra tillställningar så det ska vara lugnt i det avseendet. Självklart hoppas vi se så många av er igen, friska och krya så klart. Ni vet ju var vi bor vid detta lag, liksom i våras fortsätter vi således under hösten i vår nya lokal på andra sidan älven, Skjul fyra sex i Majorna. Höstens första ToB-kväll kommer vi helt att tillägna en av filmmusikens stora ikoner, Ennio Morricone, som gick bort i början av juli vid 91 års ålder. Fokus kommer naturligtvis ligga på hans skräckfilmsmusik, men vi vill också visa på vilken bredd han hade i sitt skapande.

 

Ennio Morricone skrev musik till över 400 filmer och TV-serier. Sitt stora genombrott fick han i mitten av sextiotalet med musiken Sergio Leones spaghettiwesternfilmer med Clint Eastwood i huvudrollen. Då budgeten var begränsad fick han istället för att använda en full orkester experimentera och utveckla sin blandning av soundtrack och ljudeffekter. Ljuden fick interagerar med det visuella, vilket som var helt nytt för sin tid. Han var en innovatör som aldrig var rädd att testa nya sound, nya instrument och kombinationer. Han behärskade en rad olika genrer av musik och hade ett öppet sinne som gjorde att han lika gärna kunde komponera klassiska stycken som soundtrack till en barbarfilm. Högt och lågt i en härlig kombination, men alltid med en omistlig känsla för melodier. Under senare delen av sextiotalet och början av sjuttiotalet gjorde Morricone en rad spaghettiwesternsoundtrack, men också musik i en rad andra genrer. Morricone var vid denna tid otroligt produktiv och gjorde musik till mellan femton till tjugo filmer om året.

 

Runt 1970 började Morricone även göra musik till skräckfilm. Han inledde ett samarbete med landsmannen Dario Argento och gjorde under de kommande åren musiken till tre av hans tidiga giallos, "The Bird with the Crystal Plumage"  (1970), "The Cat o’Nine Tails" (1971), "Four Flies on Gray Velvet" (1971), samt långt senare "The Stendhal Syndrome" (1996). Morricone gjorde under samma period också musik till en rad andra giallos av andra regissörer såsom "Forbidden Photos of a Lady Above Suspicion" (1970), "What Have You Done to Solange?" (1972), "Black Belly of the Tarantula" (1971) m.fl. Senare under karriären var kompositionerna för skräckfilm mer sporadiska. 1982 gjorde han ett av sina mest kända och uppskattade skräckfilmssoundtrack till John Carpenters "The Thing". Morricone ligger också bakom musiken till mindre ansedda skräckfilmer såsom "Exorcist II: The Heretic" (1977), "Holocaust" 2000 (1977), "Wolf" (1994), "Autopsy" (1975), "Spasmo" (1974) och en rad andra. Under 2000-talet har hans musik fått ny aktualitet genom att hans tidigare kompositioner använts i nya filmer. Inte minst det stora Morricone-fanet Quentin Tarantino har använt hans musik i flera av sina filmer bland andra "Kill Bill" (2003), "Death Proof" (2007)och "Inglourious Basterds" (2009). För soundtracket till "The Hateful Eight" (2015) fick han slutligen sin första Oscars-statyett, om man bortser från den heders-Oscar han förärades 2007. Kvällen till ära har vi valt ut tre goa Morricone-rullar från tre skilda genrer av tre av Italiens främsta regissörer. Ta chansen att vara med och påverka vilken typ av film som ska visas genom att lägga en röst här bredvis!

 

Månadens quiz bjuder också på en blandad kompott av filmer där Maestro Morricone står för musiken. En plats på ToB:s Hall of Fame  står som vanligt på spel, samt lite andra "fina" .. priser. Tror du att du inte har någon chans att vinna, tja då finns det ju alltid möjlighet att upptäcka någon ny film du missat att kolla in samt kanske ta hem utlottningen av tröstpris. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns till försäljning för en billig peng. Cash eller Swish gäller. Så häng på och stöd det alternativa kulturlivet i stan.

 

Kvällens program: Torsdag 27/8 2020 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 27/8 - Tema Ennio Morricone: Filmmusikens mästare