Skräckfilskväll 28/10 2021 - Tema Body Horror

Halloween-helg gott folk. Då är det självklart att alla unnarsig ett ToB-besök så klart.

Äntligen befinner vi oss i favoritmånaden shocktober och med alla osaliga andar on the loose så passar vi på att bjuda in till en extra kladdig buffé. Kvällens tema är nämligen body Horror, en genre som bygger sin skräck på kroppsförändringar, mutationer och liknande äckelpäckel. Tidiga exempel som nu mera brukar räknas in i genren är Flugan (1958) och The Blob (1958). Men genren fick inte sin separata status förr än David Cronenberg kom in på scenen. De flesta av hans tidiga filmkatalog består av enkom filmer av detta slag. Efter att David Cronenberg slutade göra spexiga filmer och blev tråkig, så hamnade Body Horror lite i skymundan som genre, åtminstone ett tag. David Cronenberg ses ändå som skaparen av genren och den som format den framför andra. Till och med så starkt förknippad med mutationer och konstiga kroppsfenomen är han, att han blivit ett verb. Som när Rick & Morty i den tecknade serien med samma namn, lyckas mutera hela jordens befolkning. De utrycker detta med att de har råkat ”Cornenberga” världen.
 

Men det finns såklart andra filmskapare och filmer som hör till denna genre. Vi har på ToB visat filmer som Society (1989) regisserad av Brian Yuzna och The Void (2016) regisserad Steven Kostanski och Jeremy Gillespie. Men namnet Cronenberg är så tätt förknippat med Body Horror, att man blir lite fundersam när Davids son, Brandon Cronenberg, började regissera filmer som liknar sin fars tidigare verk. Heter man Cronenberg kanske det inte är lönt att ge sig på någon annan genre? Med filmer som Possessor (2020) och Antiviral (2012) har Brandon dock visat att genren kan förnyas. När dessutom Julia Ducournau, (Raw 2016) lyckas knipa åt sig guldpalmen i Cannes med sin senaste film Titane (2021), så får man väl säga att Body Horror genren är vid god vigör. I skrivande stund har jag inte sett Titane, men när vi ses den 28: onde så har jag hunnit se den på Bio Roy. Ett tips om ni vill ladda upp inför den 28: onde är att kolla om det finns biljetter kvar till Bio Roys visning den 21/10. Den 28: onde kommer vi köra en go rulle inom denna köttiga genre. Glöm inte att gå in och rösta på favoitämnet här bedvid..

 

Det blir såklart även ett quiz fullt med konstiga kroppar och muterade människor! Ännu en inteckning på ToB:s HoF-Lista stårpåspeloch kanske ett lit3et extrapris dessutom. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats och slippa de hårda bänkarna. Dryck och snacks finns till försäljning för en billig peng.

 

Kvällens program: Torsdag 28/10 2021 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilskväll 28/10 2021 - Tema Body Horror