Filmkvällen 2/12 2021 - The Boxer’s Omen

ToB:s näst sist filmkväll för året inramades lite oväntat av ett vitt vinterlandskap. Men självklart var det mörkret vi alla sökt oss till.

Tema - Hämndlysten boxare blir munk i kampen mot ondskan

 

"I´m full of power now. Surely I can beat you" 

Abbot Qing Zhao

 

Denna gång skulle det visa sig bli en liten udda filmupplevelse. Jag tror en hel del undrade vad det egentligen var som de bevittnade. Det som stod på dagens meny var nämligen Kuei Chih-hungs Hong Kong-rulle ”The Boxer’s Omen” (”Mo”) från 1983.  Denna produktion dök upp i en tid då cat III-graderingen av film hade införts i Hong Kong vilket gav filmskapare där en mycket större möjlighet att ta ut svängarna. En av dem som var först ut var just Kuei Chih-hung som redan varit inne och utforskat skräck- och sci fi-genren under 1970-talet. The Boxer’s Omen kom dock att bli hans magnum opus med sin galna blandning av svart magi och absurd humor. Vad handlar då The Boxer’s Omen om, tja historien är väl en enda stor röra där det mesta är tämligen oförståeligt ur ett normalt narrativperspektiv. Men snyggt är det dock. Om man likväl ska försöka sig på en sammanfattning så rör det sig om en man vid namn Chan Hung (Phillip Ko) som under en thaiboxningsmatch bevittnar den yngre brodern Chan Wing (Johnny Wang Lung-Wei) bli allvarligt skadad av den fuskande mästaren Ba Bo (Bolo Yeung Sze). Självklart måste då Chan Hung hämnas detta men hämndprojektet blir plötsligt sekundärt när han börjar hemsökas av uppenbarelser av en mystisk buddhistisk munk som han verkar ha någon märklig koppling till. Det ska snart visa sig att denne munk var Chan Hungs tvillingbror i ett tidigare liv. Munken har emellertid blivit utsatt för svart magi av den onde trollkarlen Abbot Qing Zhao (Elvis Tsui Kam-Kong) och är nu fast i ett tillstånd mellan liv och död. Problemet för Chan Hung är att bandet mellan honom och den tidigare tvillingbrodern innebär att om munken skulle dö innebär det även slutet för Chan Hung själv. Den onde trollkarlen Qing Zhaos förbannelse måste således brytas och Chan Hung börjar därför själv hårdträna till munk för att därefter kastas huvudstupa in i en surrealistisk värld fylld av destruktiva monster, märkliga spöken, stora levande krokodilskelett, flygande huvuden, demoniska fladdermöss och en sexig kvinnlig zombie med långa huggtänder. Kan Chan Hung i allt detta kaos finna styrkan att samla tillräckligt med kraft för att besegra Qing Zhao och rädda sig själv och sin gamle tvillingbror?
 

Ja, vad ska man egentligen säga om denna knasiga mix av ”The Holy Mountain”, ”Altered States” och ”Rocky”. Men helt klart är Kuei Chih-hungs The Boxer’s Omen en av de bästa filmerna som denna subgenre från Hong Kong kan erbjuda. Filmskaparna ödslar ingen tid på att kicka igång det hela och vi kastas nästan direkt in den totala galenskapen. Det känns nästan som vi får ta del av ett hopkok av scenarion någon hg på droger har satt ihop, de galna infallen avlöser varandra och man vet aldrig vart det hela ska ta vägen. Släng dessutom in några helt omotiverade nakenscener och ett trippigt soundtrack som grädde på moset så har vi en filmupplevelse som står ut i mängden. Temat svart magi genomsyrar filmen redan från start och här snålas det inte direkt på alla sorts märkliga effekter och bildlösningar Vill man ha splatter och blod, ja då lär man heller inte bli besviken. Att nyttja besvärjelser har sannerligen sitt pris, det spottas blod, sticks nålar i ögon, väcks upp ruttnande lik och käkas de mest vidriga röror bestående av hopblandat gojs Effekterna är häpnadsväckande välgjorda med tanke på vilken film det rör sig om här. Med tämligen enkla trick som att använda olika linsfilter uppnås överraskande bra visuella resultat men även användandet av fysisk rekvisita för att skapa de blodindränkta scenerna visar på ett stor artistisk talang bakom kameran. Förutom de spektakulära specialeffekterna måste även fightingscenerna som ett bärande element filmen igenom berömmas.  The Boxer’s Omen är ju utgiven av det legendariska Shaw Brothers-bolaget så man vet ju vad man kan förvänta sig, och besviken lär ingen bli. Redan den brutala öppningsfighten mellan Johnny Wang Lung-Wei och Bolo Yeung Sze sätter nivån och därifrån blir det bara än mer intensivt i de återkommande kamperna mellan Bolo and Phillip Ko. Än mer utflippade är de parallella striderna mellan Phillip Ko och den ondskefulle Elvis Tsui Kam-Kong där det sannerligen inte snålas med galna specialeffekter. Något som måste upplevas för att kunna förstås. The Boxer’s Omen är utan tvekan en speciell upplevelse och om man bara stänger av förnuftet och låter sig svepas med på denna galna färd lär man få en riktigt underhållande stund. Ska man se en black magic-film från Hong Kong så är det denna man bör kolla in. Det har vi gjort nu.

Videoklipp

Filmkvällen 2/12 2021 - The Boxer’s Omen