Filmkvällen 25/5 2023 - Grave Robbers

Då var det dags för säsongsavslutning. Ännu en gång hade ett härligt gäng slutit uppför att ta del av vad det skulle bjudas på denna afton.

Tema - Gravplundrare råkar väcka upp död satanist

 

"Satan. Today I´ll father your son to fulfill the sixth prophecy"

El Verdugo,

Det skulle bli mexikanskt, så mycket stod klart, men vilken typ av anrättning? Det skulle visa sig en tämligen bortglömd övernaturlig slasher från 1090, nämligen Rubén Galindo Jr:s smått kultstämplade ”Grave Robbers” (”Ladrones de Tumbas”) från 1989. Galindo Jr. hade redan levererat ett par skräckisar tidigare med lågbudgetskräck som ”Cemetery Of Terror” (”Cementerio del Terror”) och ”Don't Panic” men det är Grave Robbers som är hans främsta bidrag till genren. Historien tar sin början under 1800-talet, dvs tidig spansk kolonialtid i Mexiko. I den lilla mexikanska staden San Ramón har en katolsk församling under ledning av en korrumperad munk, El Verdugo, (Agustín Bernal) ägnat sig åt satanistiska riter i vilka de offrat kvinnor åt satan. Munken grips dock av det katolska prästerskapet och döms till evig fördömelse av traktens ärkebiskop (Fernando Almada) varpå han avrättas med en stor yxa begravd i bröstkorgen. Munken hinner dock innan sin död uttala en förbannelse där han lovar att återvända för att bringa väg för att satans son ska födas. Sen görs ett sedvanligt tidshopp till den dåtida samtiden (1980-talet typ) där vi introduceras för ett gäng jeansklädda tonåringar som drar in lite extra cash genom att plundra slumpvis utvalda gravar på ensligt belägna kyrkogårdar mitt i natten. Naturligtvis kommer de över den gamle satanistmunkens grav och naturligtvis drar de ut yxan ur det gamla skelettet som är begravt där. Och jajamen, den mordiske munken väcks till liv och börjar löpa amok med svingande yxa i sin mission att bana väg för satans son, precis som han en gång utlovat. Lämpligt nog råkar ett annat gäng ungdomar inkluderande Olivia Lopez (Edna Bolka), en sentida ättling till den gamle ärkebiskopen, vara ute för lite campingskoj nära den kyrkogård där satanistmunken väckts upp. Nu ligger de illa till allt eftersom den målmedvetne mördaren börjar sin jakt på Oliva och slaktar allt i sin väg. Tur i oturen ändå att Olivias pappa är Captain Lopez (Fernando Almada igen), San Ramóns Uzi-viftande polischef. Kommer Captain Lopez att kunna stoppa vår mördarmunk, eller är allt redan för sent?

 

Grave Robbers lanserades I slutet av 1090-talet dåslasherfilmens glansdagar var över. Men i jämförelse med samtida produktioner som ”Halloween 5”, ”Friday the 13th part VIII” och ”Cutting Class” är detta ändå en liten bortglömd klenod. Visst, historien är lite rörig och inte direkt originell i sig men Rubén Galindo Jr:s film är likväl helt klart värd att kolla upp om man gillar 80-talsskräcki allmänhet och slashers i synnerhet. Här får så klart alla som gillar blodiga effekter sitt lystmäte, inälvor slits ut, ansikten krossas, händer huggs av, huvuden far genom luften etc, och kameran drar sig inte för att visa upp det hela i all sin blodiga glans. Med tanke på den relativt begränsade budgeten ser det hela dessutom förvånansvärt bra ut. Precis som Galindo Jr:s föregående film Cemetery Of Terror får vi här således en film med högt tempo med skaplig atmosfär, ett coolt soundtrack och spektakulära mordscener. Och så bjuds vi dessutom så klart på en fantastisk slashermördare, ett stort kåpaklätt skelett med massiv yxa i högsta hugg. Här hade det verkligen funnits möjlighet att skapa en skräckikon att bygga vidare på. Någa uppföljare blev det dock aldrig, Grave Robbers är tyvärr den sista av Galindo Jr:s tre skräckfilmer han regisserade och producerade. Som vanligt når väl skådespelarinsatserna inte några högre höjder vilket ju är brukligt i sammanhang som dessa. Agerandet är väl mest på såpa-nivå, typiskt klichéartat vilket inte gör så mycket här, det är typiska stereotyper vilka fyller sin uppgift. Så det blev alltså att avnjuta en mexikansk anrättning starkt kryddad med andan från 80-talets amerikanska slashervåg och spetsat med en dos Mario Bava. Ruben Galindo Jr bjöd oss på något av det bästa Mexiko hade att komma med vad gäller skräckfilm från denna period, en utmärkt utförd produktion, spekakulära mordscener med fina specialeffekter samt en mördare som väl kunde mäta sig med samtida motsvarigheter gjorde detta till en riktigt underhållande färd. En värdig avslutning på en fin säsong. Stort tack till er alla som hängt med!

Videoklipp

Filmkvällen 25/5 2023 - Grave Robbers