Filmkvällen 26/4 2012 - Meatball Machine

Nej, det blev inga leranimerade Transformers som man kanske hade kunnat tro denna filkmkväll, men dock några fräcka så kallade NekroBorgs, skapelser i någon slags teknobiologisk symbios.

Tema - Gore från japan

"Whatever they are, they´re here to do one thing. To eat each other."

Tsujimoto
 

Meatball MachineJust blodiga excesser var väl vad man kunde förvänta sig denna gång och gore fanns det så det räckte. Japanska snackades det också, förutom på slutet då. Vad vi fick oss till livs var Yûdai Yamaguchis (manusförfattare till Versus) och Jun'ichi Yamamotos sci fi-rulle Meatball Machine från 2005. Med specialeffekter gjorda av Yoshihiro Nishimura (Tokyo Gore Police bl a) och ett upplägg a la Tetsuo i regi av Cronenberg kan det ju inte gå fel. I filmen centrum hittar vi den ensamme och blyge fabriksarbetaren Yoji (Issei Takahashi) som i hemlighet är kär i den likaledes blyga och tillbakadragna arbetskamraten Sachiko (Aoba Kawai). Efter en mindre trevlig upplevelse på en av stadens porrbiografer hittar Yoji av ett slump en mystiskt insektsliknande föremål i en gränd som han tar med sig hem och stuvar undan i en garderob. Någon dag senare stöter han en kväll plötsligtMeatball Machine på Sachiko som antastas av en av sina arbetskamrater. Yoji försöker ingripa, men åker på stryk. Dock slutar det hela med att det går upp för honom att Sachiko faktiskt delar hans varma känslor och hon hjälper honom hem. Vad Yoji inte vet är att genom att plocka upp det insektsliknande föremålet han tidigare snubblat över har han blivit indragen i en hemlig kamp mellan utomjordiska parasiterande livsformer. Dessa använder människor som värdkroppar för att skapa biomekaniska robotar som används för interna stridslekar på liv och död. Plötsligt riskerar Yoji inte bara att förlora sin älskade Sachiko utan sitt eget liv. Han tvingas därför ta upp kampen med de en gång mänskliga, nu av utomjordingarna kontrollerade, cyborgerna. Kan han rädda Sachiko eller är kampen redan förlorad?

Meatball Machine är en blodig historia rakt igenom med kärleksrelationen mellan Yoji och Sachiko som drivande motor. Redan från början för vi stifta bekantskap med NekroBorgerna och deras blodiga strider. Därefter följer huvud som klyvs, inälvor som slits ut, ögon som genomborras och Meatball Machinekaskader av blod. Dessutom använder NekroBorgerna en rad vapen som de parasiterande rymdvarelserna praktiskt taget skapar av de övertagna värdarnas egna kroppar. Dessa effekter är väldigt bra gjorda för en lågbudgetfilm av denna sort. Nishimura kan sitt jobb och ger oss stilistiskt snygga robotar och helt ok omvandlingsprocesser från människa till cyborg. Miljön sätter den rätta dystra stämningen i ett japanskt industrilandskap där ensamhet och alienation är vardag för många. Meatball Machine är inte någon särskilt originell film, men den är helt klart väldigt underhållande.

Videoklipp

Filmkvällen 26/4 2012 - Meatball Machine