Inside ( 2007 )

Denna gång har jag tittat närmare på den franska terrorfilmen Inside (A'L'interieur) av Alexandre Bustillo. 

Bustillos film är en i raden av filmer från den nya franska skräckfilmsvågen. Vad som kännetecknar denna våg är att den flyttar fram gränserna för vad man vågar visa i "normal" film. Produktioner som Alexandre Ajas Haute Tension (Switchblade Romance), Xavier Gens Frontière(s) och Pascal Laugiers Martyrs sparar ju inte på krutet precis.Inside är defintivt ingen film för alla, den är helt klart en av de obehagligaste och blodigaste filmer jag sett på länge. Men det är inte detta faktum som gör filmen till en av 2008 års bästa skräckisar. Skådespeleriet är riktigt bra, historien välskriven. Man kan se det som en extrem thriller, som Alfred Hitchcock på crack som nån skrev.

Filmen börjar med en bilolycka. Den gravida Sara (Alysson Paradis) vaknar upp bakom ratten för att finna att hennes man bredvid har omkomit. Sara och hennes ofödda barn klarar sig oskadda och ett par månader senare ,när nedkomsten börjar närma sig, beslutar hon sig för att spendera den kommande julen hemma i huset ensam i lugn och ro.

En dag knackar en främmande kvinna på Saras dörr och ber att få låna telefonen. Sara är avvisande och försöker bli av med henne, hon hävdar att hennes man ligger och sover. Kvinnan påpekar dock att det verkar otroligt eftersom Saras man är död.

Den främmande kvinnan, otäckt porträtterad av en riktigt bra Béatrice Dalle, lyckas trots allt ta sig in i huset och nu börjar en katt-och råtta-lek. Det är något alldeles speciellt främlingen vill ha av Sara, och hon är berädd att göra precis allt för att nå sitt mål.

Kommer Sara att överleva natten? Kommer någon att lyckas undsätta henne? Vad driver egentligen den psykopatiska kvinnan som brytit sig in i hennes hus?

Regissör Alexandre Bustillo lyckas trots en begränsad budget skapa en obehagligt klaustrofobisk stämning filmen igenom. Dalles insats är lysande som galen mördarmaskin och blodet sprutar i fontäner. Äckelmagade bör hålla för ögonen.

Om du gillar den nya franska vågen eller terrorfilm som Funny games eller Eden lake är Inside ett absolut måste, om du klarar av en del slafs. Bustillo har redan kontrakterats av Dimension Extreme för att regissera remaken av Hellraiser. Även om han nog är ett bra val för detta ändamål är det tveksamt om den kommer i närheten av denna genuint obehagliga lilla pärla.

Se den, om du inte råkar vara gravid kanske. :)

Videoklipp

Inside

Fler recensioner